Meglepő szobor a Lánchíd lábánál

óriás1Dán Bernadette kurátor szervezésében egy szokatlan installáció mutatkozott be a budapesti Széchenyi téren. Hervé-Lóránth Ervin képzőművész több évvel ezelőtt kezdett bele óriás szobor és installációs programjába, amelynek folytatásaként készült el az Art Market Budapest Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti vásárhoz időzítve a Feltépve című szoborkompozició. Az itthon vasárnapig látható kiállítás-sorozat a Balassi Intézet és a Donau Center Ulm együttműködésével valósult meg.

Hervé-Lóránth Ervin új alkotása mutatkozott be a fővárosi Széchenyi téren, a Lánchíd lábánál. Az alkotásnak a képzőművész szerint számos jelentése van, többek között a szabadságot szimbolizálja. Értelmezhető azonban a kortárs művészet jelen helyzetének bemutatására született műként is, hiszen a mostani mainstream kultúra alapjai mind az underground mozgalmakból indultak el egykor. 
Hervé-Lóránth szerint a szobornak nem csak az a célja, hogy mindenki számára megmutassa: a művészek akaraterejük és kreativitásuk segítségével képesek kiemelkedő színvonalú alkotások létrehozására. Századunk kortárs képzőművészetében azt fontos hangsúlyozni, hogy a többségi társadalomnak is másként, egy új nézőpontból kell a művészekre és alkotásaikra tekintenie.

óriás2Az installáció kétségkívül rendhagyó, hiszen a köztéri szobrok említésekor általában a múlt századi bronz alkotásokra szoktunk gondolni. Európa több nagyvárosában is megjelentek azonban az utóbbi időben óriás szobrok, melyek a ma emberét próbálják megérinteni elérni. Budapesten ez az első alkalom, hogy egy ilyen méretű köztéri alkotás mutatkozhasson be. Az óriás október 23-án vádorútra kel, így legközelebb Ulmban kerül felállításra, szintén a Duna-parton. A későbbi tervek szerint Stuttgartban és Bécsben is bemutatkozhatna az alkotás.

Hervé-Lóránth Ervinnek nem ez az első ilyen jellegű szárnypróbálgatása: Berlinben a Collegium Hungaricum mellett áll egy közel tizenhárom méter magas “ember” – Behemótka. Sopronban a vasútállomásnál is találhatunk egy közel 16×3 méteres installációt. Ezenkívül a nyári fesztiválszezonban láthattuk több alkotását, jelenleg Grazba készít egy szobrot és van megkeresése a bécsi MUMOK részéről is.

A Budapesten látható szobor a Gallery Out of Home égisze alatt készül el a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!