Megnyílt a Népi Mesterségek Művészete pályázat nyerteseinek kiállítása

Június 1-én nyílt kiállítás a Hagyományok Háza és a Kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjtemény által meghirdetett X. Országos Népi Mesterségek Művészete pályázatra érkezett alkotásokból a Kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjteményben.

A Hagyományok Háza és a Kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjtemény idén is meghirdette az Országos Népi Mesterségek Művészete Pályázatot, amelynek célja, hogy a hagyományos népi iparművészeti ágakon (szőttes, hímzés, fazekasság, faragás) kívül rekedt, vagy kevéssé művelt kézműves- és háziipari tevékenységek hagyományait és technológiáit megmentsük, megújítsuk és továbbfejlesszük, hogy olyan alkotások készüljenek, amelyek a hagyományokat korszerű, új formában dolgozzák fel. A nyilvános pályázaton bárki részt vehetett.

A pályázat tárgyköre:

– népi bútorműves, festettbútor-készítő, vaskovács, rézműves, bőrműves, szűcs, szűrszabó, kékfestő, fésűs, késes, gyertyaöntő, kádár, kulacskészítő, vertcsipke-készítő, mézeskalácsos, stb. tevékenységek

– vessző, csuhé, gyékény, szalma, tárgykészítők alkotásai

– népi öltözetkiegészítő szakágak: kalapos, lószőrfonó, gyöngyfűző és más népi ékszerkészítő,   papucskészítő, bocskoros, csizmadia;

– a népi élet jeles napjaihoz és a népszokásokhoz kapcsolódó mesterségek: népi hangszer készítő, tojásfestő, stb.

Kecskeméten, a Népi Iparművészeti Gyűjteményben 2012. május 16-án megtörtént a X. Országos Népi Mesterségek Művészete Pályázatra beérkezett tárgyak zsűrizése. A háromévente megrendezendő nyilvános pályázatra 2012-ben 67 alkotó nyújtotta be tárgyait, garnitúráit. Összesen 217 db alkotást (a tárgyegyüttesek egy pályázati anyagnak számítanak) bírált el a zsűri.

A X. Országos Népi Mesterségek Művészete Pályázat kiállításának megnyitóját június 1-jén délután 14 órakor tartották, a tárlat szeptember 8-ig tekinthető meg a kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjteményben (6000 Kecskemét, Serfőző u. 19.).

A szakértői zsűri döntése alapján a X. Országos Népi Mesterségek Művészete Pályázat díjazottjai:

Nagydíj, Bakó Ernő, népi iparművész

Magas szakmai színvonalon megoldott, szépen kialakított, régi kovácsmesterség-beli és céhes hagyományokat hűen követő munkájáért, melynek külön erénye a csalafinta záródási megoldás a nagyon jól kialakított díszítéssel.

Nagydíj, Csík Tamás, a Népművészet Ifjú Mestere

Az eredeti kovács hagyományokhoz visszanyúló, funkcionálisan jól megoldott, eredi ötleteket a hagyományokkal jól ötvöző igényes bogrács-állványáért.

Nagydíj, Kelemen Eszter Klára

A bőrműves hagyományt kiválóan ismerő, egyéni szempontokat jól feldolgozó, kiválóan elkészített mellyes bundájáért.

I.díj, Dr. Magyar Erzsébet, népi iparművész

Visszafogott színválasztással, igényes kivitelben és nagy gondossággal elkészített sárközi gyöngymunkáiért.

I. díj, Kisné Szabó Beáta, népi iparművész

Szépen megmunkált, igényesen kivitelezett, minden részletében és az alapanyag megválasztásában is kiváló, díszítményeiben gondosan összehangolt vajdakamarási női viseletéért.

I. díj, Némethné Kozma Ilona, népi iparművész

Az egyedileg gyűjtött, fonható alapanyagok felhasználásával készült, dicséretes módon, igényesen kivitelezett, jól megválasztott formájú kosaraiért.

I. díj, Szabó László Zoltán, a Népművészet Mestere

A balatonfelvidéki faberakásos bútorművesség hagyományait hűen követő, jó szerkesztésű, helyes arányokkal bíró, rendkívül igényes ládájáért és tékájáért.

I. díj, Kis Zoltán

A hagyományos formákat, újszerű anyagválasztással ötvöző, dicséretes minőségben elkészített kosaraiért.

II. díj, Baloh Ildikó, népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere

A tökéletesen kivitelezett, az alkotó szakmai elmélyültségét tükröző, nagyon szépen festett hímes tojásaiért.

II. díj, Majorné Szabó Ildikó, népi iparművész,

A tökéletesen kivitelezett, az alkotó szakmai elmélyültségét tükröző, növényi  festékkel nagyon szépen festett hímes tojásaiért.

II. díj, Hrivnák Károlyné, népi iparművész

A harmonikus színvilágú, igényes kivitelben, tökéletes technikával elkészített elegáns gyöngy ékszereiért.

II. díj, Szép László

A formailag tökéletes, arányaiban hagyománytartó, jó anyagválasztású szép, domborítottan díszített bőr táskájáért.

III. díj, Gold Mariann

Igényes színválasztású, nagy gondossággal elkészített sárközi szoritkójáért és nyakbavetőjéért.

III. díj, Bárány Mara

A szép fonással kivitelezett, arányosan díszített, követendő kezdeményezést tükröző, részleteiben is harmonikus csuhéból készült tárgyaiért.

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!