Gondolatébresztő előadást álmodott porondra a Nagycirkusz

ludas-matyiIdén, 2016. január 6-án ünnepeltük Fazekas Mihály magyar költő születésének 250. évfordulóját. Részben ezért is esett a Fővárosi Nagycirkusz választása a méltán leghíresebb és szűnni nem akaró hatású Lúdas Matyi, egy eredeti magyar rege négy levonásban című elbeszélő költeményének feldolgozására.

A Lúdas Matyi feldolgozásainak sorában nem a Fővárosi Nagycirkusz az első: Balogh István színész, színigazgató, drámaíró, a 19. századi magyar színjátszás úttörője 1838-ban énekes bohózattá írta át, művének bemutatója december 27-én volt a Nemzeti Színházban. Őt követte egyik legnagyobb prózaírónk, Móricz Zsigmond, aki 1911-ben jelentette meg vásári komédiává átalakított Ludas Matyiját. Számon tartjuk még Deésy Alfréd 1922-ben készült némafilmjét, illetve az évtizedekig sikerrel vetített 1949-es Nádasdy Kálmán és Ranódy László rendezte klasszikust is, melyben Soós Imre játszotta a címszerepet. Ám ha eddig mindez ismeretlenül cseng, akkor már csak egy címet említenénk: Dargay Attila 1977-ben bemutatott egész estés rajzfilmje ma is friss, szórakoztató és talán meghatározó alkotása minden gyereknek és felnőttnek egyaránt.

Az elődök munkáját tiszteletben tartva és azok cirkuszi környezetben is működő elemeit felhasználva alkották most meg a Fővárosi Nagycirkusz Lúdas Matyi a cirkuszban című produkcióját. Cirkuszi porondon, a cirkuszművészet eszköztárát maximálisan felhasználva a Fővárosi Nagycirkusz dolgozza fel először ezt a művet, mely terveik szerint méltó folytatása lesz a márciustól augusztusig játszott, évtizedek óta nem tapasztalt sikert és nézőszámot eredményező, orosz és ukrán cirkuszművészek közreműködésével készült Atlantisz gyermekei című előadásuknak.

A Ludas Matyi a cirkuszban egy újszerű, műfajteremtő cirkuszi előadás lesz, melyben kísérletet tesz az intézmény a hagyományos, gravitációt kinevető, emberfeletti teljesítményekkel lenyűgöző cirkuszművészeti produkciók társművészetekkel történő vegyítésére. Így kap szerepet előadásukban az artistamutatványok és állatszámok mellett a színház, a zene, a báb- és táncművészet, valamint a költészet. Segítségükkel egy olyan történetet szeretnének elmesélni, amely ott van minden nézőben, legyen kicsi vagy nagy, gyerek vagy felnőtt, naiv vagy tapasztalt. Egy történetet az ember álmairól, a hit fontosságáról, az erények szerepéről, a bosszúról és megbocsátásról, az egyszerre bennünk és a világban egymással örök idők óta harcoló rosszról és jóról.

“7+1 ludunk lesz, levegőakrobata lányok személyesítik meg őket, nevük is van: Alázat, Szelídség, Szorgalom, Tisztaság, Hűség, Egyensúly, s a számomra legfontosabb lúd, a Megbocsátás!  Nálunk nem azért nem adja Matyi a lúdjait Döbröginek, mert keveset kínál érte, hanem felteszi a kérdést: alkalmas vagy-e a tisztaság, az alázat, a szorgalom befogadására? Méltó vagy-e a szelídségre, a hűségre? Ha igen, a tieid, adom őket, sőt keresem a párjukat, olyanokat, akik éppen ezekre a tulajdonságokra vágynak” – fogalmazott Fekete Péter igazgató, aki hozzátette: “Az eredeti műben a furfang, a bosszú tervének tökéletes végrehajtása, az eltökéltség, Matyi leleményessége áll a figyelem középpontjában, mi tovább merészkedünk: Feladható-e a bosszú, ha már elérni látszik a cél? Tudunk-e, képesek vagyunk-e újratervezni, ha már elértük, amit akartunk, s bírunk-e jól sáfárkodni a furfanggal megszerzett hatalmunkkal? Elereszthető-e a bosszú? Mekkora önbizalom és magabiztosság kell ahhoz, hogy az irgalom, a megbocsátás erősebb tulajdonság legyen a bosszúnál. Milyen személyiségfejlődésen kell Matyinak átesni, és mi történik Döbrögivel a verések által?”

A Ludas Matyi a cirkuszban színház lesz? Musical? Cirkusz? Egyszerre egyik sem és mindhárom egyszerre: egy olyan összművészeti produkció, amellyel a Nagycirkusz tovább megy a cirkuszművészet megújításának útján, hogy pár év múlva kellő tudással, és még több fantáziával, valamint az új cirkuszi nyelvet kereső  kísérleteiket korszerű csúcstechnikával segítve nyithassa meg a közönség előtt a Közép-európai Cirkuszművészeti Központ kapuit.

A népmesei motívumokra épülő Lúdas Matyi a cirkuszban című összművészeti produkciót 2016. október 1-jétől láthatja a közönség a Fővárosi Nagycirkusz porondján.

Reklámok

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s