Másfél hektáros szőlőműveléstől az évi kétszázezer palackig

 

etyeki-kuriaAz Etyeki Kúria 1996-ban 1,5 hektáros termőterülettel és egy ódon pincével kezdte meg működését, az elmúlt húsz év alatt az átgondolt stratégiai építkezés eredményeként mára Magyarország egyik legkorszerűbb, meghatározó borászatai közt tudhatja magát. A termőterületek nagysága a huszadik születésnapon két borvidéken megközelíti az 50 hektárt, az eladott palackszám a kezdeti pár ezer palackkal szemben mára közelít a 200.000-hez és évről-évre 30%-ot meghaladóan emelkedik. A kezdeti lendület tehát nem szűnik.

Húsz évvel ezelőtt 1996-ban az Atlantai Olimpián hét aranyat, négy ezüstöt és tíz bronzérmet szerzett a magyar küldöttség, Diana hercegné és Vilmos herceg hivatalosan is elváltak, a Cannes-i filmfesztiválon Iványi Marcell Szél című rövidfilmje elnyerte az Aranypálmát, az IBM Deep Blue sakkautomatája először győzte le Garry Kasparov sakkmestert, „Az angol beteg” című film tarolt az Oscar díj kiosztásán és Bill Clinton kinevezte Madeleine Albrigthot, az Egyesült Államok első női külügyminiszterét. Mindeközben Budapest szőlőskertjében, Etyeken, az Öreghegyen a rendszerváltás utáni időszak egyik meghatározó borászatát, a Báthori Pincészetet Ottrubay Ágnes és István vette át, és élesztette újjá Etyeki Kúria néven.

Etyek Báthorinak köszönhetően már ekkor felkerült a magyar bortérképre, az Etyeki Kúriához 1996-ban mindössze másfél hektár szőlőterület és egy nagyon kezdetleges infrastruktúra tartozott. Az új tulajdonosok lelkes borfogyasztók voltak ugyan, de a borkészítést inkább mégis egy szakemberre, Rudi Krizan, ausztriai borászra bízták. Báthori nagyformátumú öreghegyi chardonnay-ja, megmutatta a termőhelyben rejlő hatalmas lehetőségeket és kijelölte a követendő utat.

Az eredetileg turisztikával foglalkozó Ágnes hamar beletanult a borászat irányításába, véleménye szerint a két szakma nem is áll olyan távol egymástól, hiszen itt is az a lényeg hogy a vendég jól érezze magát. A borászat jövőjét azonban mindig előremutató gondolkodású férjével, Ottrubay Istvánnal vitatta meg. Egyik első lépésük közé tartozik a Bortársasággal való szakmai együttműködés elindítása 1997-ben.

A pincészet már akkor a úttörő szellemiségéről volt ismert, melyhez nagyban hozzájárult az akkoribanetyeki-kuria_enterior Magyarországon még nem igazán elterjedt hűtött erjesztési eljárás és az acéltartályok alkalmazása is. Ez a szemléletmód megköveteli az állandó fejlesztést, így hamarosan elindult a 150 éves pince fölött egy feldolgozó és kóstoltató építése, az első igazi nagy szüret termését már itt dolgozhatták fel. A borászat irányítását Ágnes a család külföldre költözése miatt 2001-ben nővérének, Matolcsy Sárának adta át, aki az Egyesült Államokból tért haza. Sárának, aki mindig is gazdasági területen dolgozott a borászat bár új terület volt, a szervezés és irányítás terén azonban nagy tapasztalatokkal rendelkezett már. Ebben az új kihívásban is nagy segítségére volt, hogy remek kapcsolatteremtő. Szintén 2001-ben az Etyeki Kúria ismét tanúbizonyságot tett újító szemléletmódjáról, elsőként telepített Etyeken kékszőlőt, Pinot Noirt, melynek első, 2003-as terméséből készült bor igazi meglepetésnek számított a szakmában és rengeteg elismerésben részesült.

Az Etyeki Kúria az ezt követő években egyre több szakmai rendezvényen és megmérettetésen vett részt, a pincészetben pedig hagyománnyá vált a Borbála napi borkóstolás, ahol minden évben egy kortárs képzőművész is lehetőséget kapott a bemutatkozásra.

A 2009-es év igazi fordulópont az Etyeki Kúria életében, ekkor csatlakozott a borászathoz a fiatal, de világlátott borász, Mérész Sándor. Pályafutása elején, mint annak idején a mesterlegények járta a világot, hogy minél többet lásson és a legjobbaktól tanulhasson, Toscán és Kaliforniai borászatokban dolgozott. A Kúriánál első javaslatai egyike volt a termékpaletta egyszerűsítése, ekkor alakult ki a ma is készülő két termékvonal; egy a mindennapi fogyasztásra szánt borokból álló cuvée sorozat és egy az Etyek-Budai és Soproni borvidékre jellemző fajtákat, a Chardonnayt, Pinot Noirt és Sauvignon Blanc-t és Kékfrankost felölelő prémium sorozat. Mérész Sándor, csakúgy mint az Etyeki Kúria maga, új utak keresője: folyamatosan figyeli és munkájában alkalmazza a legújabb szőlészeti és borászati kutatások eredményeit.

„Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen a szakmai munkában szabad kezet kaptam, sőt lehetőségem nyílik arra, hogy folyamatosan neves francia és olasz szakemberekkel vitassam meg elképzeléseimet illetve, hogy tanácsukat az itteni szőlő gondozásában és a borkészítésben kamatoztassam. Szükség is van az állandó eszmecserére és tanulásra, hiszen a változó világunk napi szinten új kihívások elé állít bennünket, az ültetvényekben és a pincében egyaránt. Mindezt fűszerezi a két borvidéken – Etyek-Buda és Sopron – folytatott szimultán munka” – fogalmazott Mérész Sándor.

etyeki-kuria_borokA borászat 2009-ben 15 hektár termőterületet művelt meg, de már akkor világos célként lebegett Mérész előtt egy a legmodernebb technikával felszerelt borászat megvalósítása. A megújulás része volt, hogy a borok új külsőt kaptak is, melynek megálmodója a bécsi székhelyű, nemzetközi hírű, elsősorban az élelmiszer csomagolás-tervezés terén tevékenykedő Alessandri Design Manufaktúra. Az irodát vezető Cordula Alessandri a sváb hagyományokból merített az új arculat megalkotásakor, a keresztszemes népi hímzések motívumvilágát használta inspirációként.

A víziók mellett ekkorra már a gazdaságosság és a tervezhetőség is fő szemponttá vált a Kúria működésében, Mérész Sándor és Matolcsy Sára által alkotott csapathoz projektvezetőként csatlakozott Babarczi László. A nemzetközi piachoz való felzárkózás érdekében világossá vált, hogy a minőség elkötelezett híveként és megtartása mellett el kell érni a gazdaságos üzemméretet. Közel kétéves, komoly szakmai műhelymunka előzte meg Magyarország egyik legkorszerűbb, a 21. század technikai kihívásainak minden szempontból megfelelő, a nemzetközi piacot is kiszolgálni képes borászatának megépítését.

A tervezési munkákat a Bordás Péter által alapított Bord Építész Stúdió végezte. A megbízó, a borász és az építész szoros együttműködésének eredménye egy a tájba illeszkedő, természetközeli, a borkészítés folyamatának tökélesítését szolgáló korszerű épület lett, melyet 2013-ban vehetett birtokba az Etyeki Kúria és borszerető nagyközönség egyaránt.

„Alapvető fontosságú, hogy egy borászat tervezésébe az épületet később használó borászt is bevonjuk. Mi így tettünk és az eredmény magáért beszél. Az Etyeki Kúria épületében az egyszerűség nem negatív, hanem épp hogy pozitív jelző: a funkcionalitás és rendezettség szinonimája. Nagyon inspiráló egy ilyen dinamikus csapatban dolgozva látni, ahogy a korábban víziók alapján kidolgozott tervek valósággá válnak. Céljaink világosak, terveinket elkészítettük, ötletünk pedig számtalan van” – mondta el Babarczi László.

Az elmúlt húsz évben rengeteget változott a szabályozási rendszer is, melyek sokkal hatékonyabban védik a borfogyasztókat a rossz minőségű valamint a hamisított termékektől. A Kúria tapasztalt szakemberekből álló csapata a fennálló szabályozás mellett sikeresen él mind a termelés és kereskedelem mind pedig a pályázati projektek területén az adott lehetőségekkel.

kna_palackba-zart-fiatalsag

A modernizált épületnek köszönhetően teljesen új lehetőségek nyíltak meg a Kúria előtt. A borbíráló helyiség a hozzá tartozó látványos terasszal, valamint a kisebb vinotéka hamar közkedvelt, és keresett rendezvényhelyszínné váltak. Az épület kapacitásainak bővülésével párhuzamosan növekedett a termőterületek nagysága is. A 2015-ben végzett telepítésnek köszönhetően Etyeken a termőterület nagysága elérte a 27 hektárt, míg Sopronban is kialakult egy 20 hektárt meghaladó termőterület.

A fejlesztés megkövetelte a csapat újabb bővítését, erősítés kellett az értékesítési és marketing területre, a csapathoz csatlakozott Nagy Vince értékesíti igazgató és Pesti Eszter marketing asszisztens.

Bár Etyek és látogatottsága rengeteget fejlődött nem utolsó sorban a Rókusfalvy testvérek rendezvényeinek köszönhetően, a Kúriának saját kezdeményezéseket is el kellett indítani ahhoz, hogy a fiatal borfogyasztó közönség is gyakrabban látogasson Etyekre. Nagy Vince amellett, hogy az értékesítést új alapokra helyezte, új rendezvényformátumokban is gondolkozott. Így jött létre a júniusi, szentivánéji, Magyarország és a világ legjobb chardonnay borait a középpontba állító ChardonnÉJ rendezvény, mely 2016-ban már másodszorra invitálta sétálásra és kóstolásra a borfajta kedvelőit. Munkája során azt tapsztalta, hogy a borszerető közönség kiváncsisága csillapíthatatlan, ennek közsönhető egy másik kezdeményezése is, a Kúria Klub megalakítása. Bár a központi klub Etyeken fog működni, cél hogy több hazai nagyvárost bevonhassanak az újborok kóstoltatásának örömébe illetve évről évre vertikális kóstoló keretében megmutathassák a Kúria büszkeségét a Pinot Noirt.

Nagy Vince kiemelte: „Már gyerekkoromban kiderült, hogy van némi kereskedelmi érzékem egyben az is, hogy valóságos kihívásként élem meg az egyes feladatok megoldását. Az adott feladatot körültekintően körüljárni, a lehetséges megoldásokat lemodellezni, végül az optimalizált feladatot folyamatában kísérni és működőképességét megélni remek érzés és egyben nagyon motiváló is. Művész gyökereim, az engem ért impulzusok formálta ízlésem egyben örökségem, ami a marketing munkát vizuális szépségében, egyben kreatív teljességében örömteli változatosságként segíti. Hiszek az emberi kommunikáció erejében, vallom a következetes irányítás és hűség párosát, bátran alkalmazok új megoldásokat: “Fortes fortuna adiuat”.

A szortiment megkívánta, hogy a sikeres Pinot Noir-on és a Kúria Red-en kívül legyen más vörös szőlőből készült termék is, és miután adott volt a soproni termőterület, 2015-ben debütált a Kúria első, 2013-as évjáratú Kékfrankos bora. Az Etyeki Kúria Borászat összesen több mint 20 hektár területen gazdálkodik a Sopron melletti Balf legjobb dűlőiben. A burgenlandi Esterházy borászattal hosszú évek óta fennálló stratégiai együttműködés biztos szakmai alapot nyújt a soproni régióban.

A Kúria szakemberei folyamatosan nyomon követik a fogyasztói igények változását, az új trendeket és aetyeki-kuria_este nemzetközi tendenciákat, így tudnak időben felkészülni a piaci változásokra és képesek felállítani egy preferencia rendszert. A tervezés minimum 3-4 évre előre történik, ez az a minimális időtáv, amit meg kell tudni tervezni egy ekkora méretű borászat optimális irányítása érdekében. A kiegyensúlyozott, nem trendeket követő, hosszú távú stratégiai gondolkozásban látják a siker kulcsát.

A jövőbeli értékesítési cél a termékpiramis horizontális és vertikális bővítése. A szortimentbe a tervek szerint bekerül a soproni régióból mint új borfajta a Zweigelt és elérkezett az ideje egy igazi csúcsbor elkészítésének is.


Az Etyeki Kúria a huszadik születésnapja alkalmából az idén először részt vesz a Design Hét rendezvénysorozatán és 2016. Szeptember 29-én és 30-án beköltözik a belvárosba, hogy együtt pezseghessen a fiatalokkal egy erre a célra kialakított pop-up közösségi térben, ahol érezhetik és élhetik át a Kúria szemléletét, hangulatát, és az általa képviselt értékeket. A Szabadság tér 14. szám alatti térbe azokat az érdeklődőket várja az Etyeki Kúria, akik kíváncsiak a design és a minőségi borkészítés és -fogyasztás összefüggéseire és közben szívesen meg is kóstolják a Kúria aktuális borait.

A pop-up tér belső kialakításán a MOME végzett illetve doktorandusz hallgatói, Szűts Nóra, Bene Tamás és Baló László Dániel dolgoznak. Szeptember 29-én a tér 11 órától lesz nyitva, 18 órakor Winkler Nóra moderálásával kezdődik egy beszélgetés, amelyen olyan kérdésekre keressük a válaszokat, hogy milyen szerep jut a designnak egy minőségi borászat életében és meddig terjedhet az önmegvalósítás és hol kezdődik a funkcionalitás? A beszélgetőpartnerek, a Kúria arculatát megálmodó Cordula Alessandri, az épületet megtervező építész Bordás Péter és a borokat készítő borász, Mérész Sándor. A fiatal designerek installációját a szeptember 30-i zárópartyn Nemes Márton képzőművész és Szegedi Kata divattervező rendhagyó bemutatója egészíti ki.

A Design Hét programjain való részvétel ingyenes, a party regisztrációhoz kötött: marketing@etyekikuria.com

A program címszavai:
#Beszélgetések – desing, építészet,bor, – szeptember 29. 18.00-23.00
#Divatbemutató&kiállítás&party – szeptember 30. 19.00-23.00
#Installáció#Pop up store #Borkóstoló

Reklámok

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s