Működő T-modellt próbálhatnak ki a Majális látogatói

 

 

 

Május 21–22-én a Múzeumkertben a Magyar Nemzeti Múzeum 21. alkalommal rendezi meg a Múzeumok Majálisát. Ez a 40 ezer látogatót vonzó, egyedülálló kulturális fesztivál több mint 120 hazai múzeumnak nyújt lehetőséget a bemutatkozásra, programkínálatuk ismertetésére. Az MNM a régvolt 19. századi majálisok szellemét, atmoszféráját idézi meg, elmerülve az elegancia, az illúziók, és a jelmezbálok világában. Felnőtt és gyerekprogramok, előadások, koncertek, meglepetés produkciók színesítik a programkínálatot, szombaton itt osztják ki a múzeumi szakma rangos elismeréseit, az Év múzeuma- és az Év kiállítása-díjakat. A Majális idén is kapcsolódik az ICOM Múzeumi Világnapjához, melynek 2016-os jelszava: Múzeumok és kultúrtájak. Május 21-én, a Múzeumok Európai Éjszakájának napján, a Szabad szemmel – Fotó Hemző című kiállítás finisszázsán az MNM este 10 óráig várja az érdeklődőket. Az idén velünk majálisozik a Talamba Ütőegyüttes, Váczi Eszter &Quartet, a Budapesti Operettszínház művészei, a Canarro, a Baltazár Színház Varga Klárival és Müller Péter Sziámival, a Nemadomfel, a Villon-trio, a Katáng, a Veronaki és még sokan mások.

muma

A Múzeumok Majálisa az elmúlt húsz év és az elmúlt három év újításai nyomán olyan rendezvénnyé, brand-dé érett, amelynek segítségével maga a múzeumügy valamint a minisztériumi és az ágazati szakpolitikai célok is egymást erősítve, mással össze nem hasonlítható promóciós erővel tudnak megjelenni a közgyűjtemények legnagyobb ünnepén.

Az idén 21. alkalommal rendezzük meg ezt az egyedülálló fesztivált, amelyhez hasonlót sehol a világon nem tartanak, és ami lehetőséget nyújt több mint 120 múzeum bemutatkozására, programkínálatuk ismertetésére, kreativitásuk bizonyítására és a múzeumok közti szakmai eszmecserére. A múzeumok egyszerre biztosítják a sokcsatornás és rendkívül sokrétű, igényes szórakozást és az értékes ismeretszerzést.

A Majális, 1996 óta folyamatosan, így az idén is kapcsolódik az ICOM Múzeumi Világnapjához, melynek jelszava: Múzeumok és kultúrtájak. Ez a jelmondat arra hívja fel a figyelmet, hogy a múzeumok ma regionálisan az értékmentő kulturális-oktatói-szórakoztató feladatok legteljesebb ellátását végzik el. A természeti és az emberi tevékenység által állandóan változó kultúrtájakért– egyénileg és közösségként is – egyformán felelősek vagyunk. A kulturális és a természeti értékek megőrzése, arégmúlt materiális és eszmei örökségének minél érzékletesebb, sokrétűbb bemutatása a kis- és a nagykörnyezetünkben mindinkább a múzeumok feladatává is vált az elmúlt évtizedekben. A 2016-os Majálison éppen ezért a társasági kultúra, a kultúra társaságformáló erejét hangsúlyozzuk.

Mint minden évben, a rendezvény most is méltó helyet biztosít a múzeumi szakma egyik legrangosabb eseményének, az Év múzeuma-díj és az Év kiállítása-díj átadásának. Ennek ünnepélyes helyszíne az MNM Díszterme. A díjátadót a nyertesek rövid bemutatkozása követi, majd egy hosszabb, a látogatókat is tájékoztató, részletesebb ismertetésre az Élő Múzeumcafé-kerekasztalbeszélgetés keretében kínálkozik lehetőség, május 21-én 16 órakor a Múzeumkertben felállított pagoda-sátorban.

Az MNM az idén különös figyelmet fordít a múzeumi szakemberek baráti találkozásának lehetőségére, a szakmai előadások, kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutatók számára. A látogatók közé viszi ennek helyszínét, ezt a múzeumi társasági sarkot: Múzeumi-Pagoda néven. A rendezők célja minél több látogatót bevonzani ezekre a programokra, interaktív módon bekapcsolni őket a beszélgetésekbe, kérdésfeltevésekre biztassa őket.

A huszadik századi magyar fotográfia egyik legfontosabb alkotója – a három éve elhunyt Hemző Károly (1928–2012) – életmű-tárlata látható 2015. decembere óta a Magyar Nemzeti Múzeumban. A tárlat átfogó képet ad az utóbbi évtizedekben gasztrofotósként milliók által kedvelt művészről, bemutatja mint eredeti sport- és városfotóst, vérbeli riportert, lírai tájképábrázolót, valamint a lovas képek megújítóját is. A 700 m2-en felvonultatott több mint 200 fotó vintage-kópiák és eredeti negatívról készített nagyítások, jelentős részben fekete-fehérben. Az idei majális egybe esik a Szabad szemmel – Fotó Hemző című kiállítás finisszázsával. A két napon szubjektív és kurátori tárlatvezetésekkel, programokkal, mini-koncertekkel, kerekasztal-beszélgetéssel zárjuk az időszaki kiállítást.

Idén az eddigieknél is több múzeum és kulturális intézmény jelentkezett, hogy bizonyítsa, a Múzeumok Majálisa egy izgalmas hely, tökéletes szórakozás minden korosztálynak. Először mutatkozik be a Majálison többek között a Várkertbazár, az Országgyűlési Múzeum, a Deák 17 Galéria, a Holokauszt Emlékközpont, a Művészetek Háza, a Szász Endre életművét Gondozó Közhasznú Egyesület, a Természet Háza Látogatóközpont. A határon túlról, Ausztriából is érkezik „majálisozó” intézet: a Carnuntum Archeológiai Park.

Az MNM évek óta, folyamatos jó kapcsolatot ápol a civil szervezetekkel, és folyamatosan bővíti is ezeknek a sorát. A Civil-negyedben idén 15 kulturális-közösségi, szociális, környezetvédelmi, hagyományőrző szervezet munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, különféle interaktív programok és játékok segítségével.

Az MNM emellett – házigazdaként – az erre a rendezvényre kialakított Élő Múzeum-programmal, a Kandalló-teremben berendezett 19. századi szalonnal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal készül a rendezvényre. A Díszteremben, szorosan kapcsolódva az ICOM-jelmondathoz, május 22-én a Kárpát-medence csodaszép templomairól készült filmeket vetítenek. A múzeum több emeletén csodálhatják meg a látogatók a Jelky András Iparművészeti Szakközépiskola diákjainak papírjelmez ruháit. A Múzeumkertben: Selfizz/fényképezkedj! – Fotó-pont várja a fiatalokat.

Szombaton, a színpadon bulizik a gyerekekkel a Veronaki, lesz divatbemutató, élőképverseny, öt órától táncolhatnak a Canarro! Gipsy swing zenéjére, este a Talamba Ütőegyüttes (Hungary’s GotTalent döntős), majd a főlépcsőn DJ Panda biztosítja a jó hangulatot késő estig.

Vasárnap délelőtt a Katáng játszik a gyerekeknek tarkabarka dalokat, majd délután a Baltazár Színház Varga Klárival és Müller Péter Sziámival, a Villon-trió és a Nemadomfel ad koncertet. A Csárdáskirálynő című operett 100. évfordulójára a Budapesti Operettszínház művészei készülnek az operett legszebb dalaival, a Majálist a Váczi Eszter & Quartet zárja.

21. Múzeumok Majálisa – programajánló (válogatás a múzeumok programjaiból)

A fesztivál két napján a múzeumok sokszínű, kreatív és kifejezetten erre az alkalomra, a RE:PL(A)Y: 19 SZÁZADI MAJÁLISOK (az elegancia, a szalonok, az illúziók,  a Walpurgis-éjes jelmezbálok) világának témaköréhez igazodva, az állandó és időszaki kiállításaik ismertetésével, valamint az ICOM-jelszavának jegyében készült programokkal jelennek meg.

A majálisra érkezők felülhetnek egy működő Ford T-modellre és egy hagyományőrző ford t-modelltűzoltójárműre, kipróbálhatnak egy századfordulós villamos belsőt, Morse távíró-berendezését, Bell őstelefonját, egy korai kézi kapcsolású telefonközpontot, 19. századi büntetőeszközöket: derest, nyakkalodát, és a hengernyomás technikájával korabeli mintákat nyomhatnak textilekre.

Fafaragást és népi játékot, gyertyadíszítést tanulhatnak, készíthetnek nádsípot, öko-hangszert, fonhatnak szalmagyűrűt. Hagyományos koreai alapanyagokból a koreai művészet megismerésével kézműveskedhetnek, 3D-s papírszínházat és a Denevér-évhez kapcsolódóan papírdenevért hajtogathatnak, megismerhetik a fotóretusálás fortélyait. Fényképezkedhetnek retró pénzügyőr vagy porkoláb egyenruhában, római tógában, századfordulós ruhákban a lóvasút plakátja előtt, hagyományos paraszti viseletben. Részesei lehetnek a királykoronázások ceremóniájának, középkori címert, pecsétet, saját házi sárkányt, maszkot tervezhetnek.

Megtudhatják mi is az a Pille-dózismérő, mi a horgas vakony, mire jó a gyurtyánkő, és hol él a medveboszorkány, mikroszkóp alatt ismerkedhetnek a természet apró csodáival.

Ügyességüket és fizikai erejüket tehetik próbára a népi játékokkal, húzhatnak a babona zsákbamacskából, keresztszemes varrást, palócgatya madzagsodrást, fonalbaba készítést tanulhatnak.

Bajor Gizi szalonjában szecessziós ékszert és koktélruhát alkothatnak, megidézhetik Mirigy és Macbeth vészbanyákat, a Feszty-szalonban megfesthetik saját Feszty-körképüket. Beülhetnek egy igazi századfordulós cukrászdába, alkimistaként életelixírt kotyvaszthatnak.

gramofonzeneA múltidéző hangulatot gramofonzene biztosítja, az illemtanóra után, táncrendet, báli legyezőt készíthetnek.

Kereshetik a Csodaszarvas nyomát, egy valódi jurtában rovásírást tanulhatnak egy sámántól, majd totemállatot választhatnak a titokzatos ládájából.

A Múzeumkertbe 1. világháborús bakák költöznek, akik segítségével megismerhetik a korabeli katonák felszerelését, fegyverzetét, életüket a lövészárkokban.

Akik szeretik a kihívásokat, a fejtörőket, kvízeket, rejtvényeket – ebben bőven lesz részük, de próbára tehetik csont-, szőr-, és szarvfelismerésüket, illat- és fűszermemóriájukat, örökségvédelmi totót tölthetnek ki, az ügyeseknek nyeremény jár majd.

A kicsiknek huszártoborzót tartanak, lehetnek gyerekhíradósok, építhetnek saját hanti-sátrat, Harry Potter boszorkány és varázslóképző iskolájának tanoncaként elkészíthetik saját süvegüket, tündér- és boszorkánykelléküket. Tánckarikát és májusfát díszíthetnek,mesét hallgathatnak, tojást festhetnek, fából készült óriás társasjátékokkal és számtalan játszóházban játszhatnak, megismerkedhetnek Gárdonyi Géza regényeiből ismert, életre kelt szereplőkkel és találkozhatnak a majálisok elmaradhatatlan mesefiguráival, Süsüvel és TV Macival.

A szervezők szándéka, hogy élményekkel, új ismeretekkel, vidáman távozzanak a látogatók a Múzeumkertből. Nézzenek olyan szemmel ezekre a múzeumokra, hogy kultúránk, nemzeti kincsünk esszenciája egy pillanatra, két napra hihetetlen erővel mutatkozik meg a múzeumokban dolgozók elhivatott munkájaként.

Az MNM vár mindenkit: a gyerek- és családi eseményre érkezőket, a fiatalokat és a turistákat (akiknek angol nyelvű programokat, elsőrangú koncerteket kínál). Azokat, akik csak vásározni szeretnének, vagy az igazi gasztronómiai élvezeteknek akar hódolni. 

Hogy mindenről időben és részletesen értesüljön: töltse le a Majális mobilapplikációját!

További információ: http://www.muzeumokmajalisa.hu/

Május 21-én – az ICOM Múzeumi Világnaphoz kapcsolódóan – a Múzeumok Európai Éjszakáján a Magyar Nemzeti Múzeum este 10 óráig várja a programjai és kiállításai iránt érdeklődőket.

Nyitva tartás:
május 21. 9:00–22:00 (Múzeumkert), 10:00–22:00 (MNM)
május 22. 9:00–22:00 (Múzeumkert), 10:00–18:00 (MNM)

 

 

 

 

Reklámok

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s