Nemzetközi szervezethez csatlakozott az Iparművészeti Múzeum

2016-tól az Iparművészeti Múzeum képviseli Budapestet a Réseau Art Nouveau Network (RANN) nemzetközi szervezetben. Az 1999-ben néhány alapító tag kezdeményezéseként létrejött szecessziós városok hálózata ma már több mint húsz tagot számlál, munkájában Európa-szerte vesznek részt városok (pl.: Bécs, Brüsszel, Darmstadt, Glasgow, Helsinki, Nagyvárad, Nancy, Palermo, Riga), s Európán kívüli tagja is van (Havanna).

iparművészeti_panoráma

A brüsszeli központú szervezet 2014 óta az Európa Tanács Kulturális Útvonalai közé tartozik. Csatlakozott tagjai valamennyien jelentős szecessziós örökséggel bíró városok, ahol kiemelt szerepet kap a szecesszió kutatása, a kapcsolódó művészeti emlékek megőrzése. Az egyes városok képviseletében különböző profilú intézmények vesznek részt a szervezet munkájában; a múzeumok, egyetemek, városi fenntartású intézmények együttműködésének köszönhetően a szakmai és tudományos szempontokon túl kulturális és turisztikai célok is megvalósulnak.

A RANN részt vesz európai pályázati projektekben, melyeknek keretein belül szakmai találkozók, konferenciák, vándorkiállítások szervezésével, valamint kiadványok készítésével járul hozzá a szecesszió alaposabb megismeréséhez és mind szélesebb körrel való megismertetéséhez. Célja a szecessziós örökség kutatása, megőrzése, népszerűsítése, s hogy a szakmai közösségek ismeretbővítésén túl a szélesebb közönség figyelmét is felhívja erre az egyedülállóan gazdag és művészettörténetileg sokoldalú korszakra, melynek sokszínűségét a csatlakozott városokban megjelenő szecessziós örökség széles palettája is reprezentálja. A szervezet idei éves közgyűlésének április végén Glasgow adott otthont, ahol az Iparművészeti Múzeum is bemutatkozott és hivatalosan is átvette a magyar főváros képviseletét. Az első eredmények közé tartozik, hogy a magyar kezdeményezésre június 10-én – Lechner Ödön és Antoni Gaudí halálának napján – tartott Szecesszió Világnapja bekerült az európai szervezet hivatalos programjába is.

További információk a Réseau Art Nouveau Network munkájáról és a tagokról a szervezet honlapján: http://www.artnouveau-net.eu/, valamint http://culture-routes.net/routes/artnouveau

Reklámok

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s