Székesfehérváron az MNM gömbsátor-tárlata

Székesfehérvár (11)Többes számban – Az 1. világháború mindennapjai és a háborús mindennapok valóságai címmel nyílt a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) időszaki kiállítása Székesfehérváron április 14-én. A Múzeum⦁kör⦁út program 2013 végén indult azzal a céllal, hogy a nemzet első múzeumát és kreatív törekvéseit egyes történeti témákhoz kapcsolódva azokkal is megismertesse, akiknek nincs lehetőségük személyesen elrándulni Budapestre vagy a Nemzeti Múzeum tagintézményeinek helyszínére. Emellett egy tizennyolc méter átmérőjű gömbsátor sajátos terében, az MNM olyan merész és modern kiállítási ötleteit is kipróbálhatja, amelyek a jóval kötöttebb múzeumi helyszíneken esetleg idegenül hatnának.

A Múzeum⦁kör⦁út 2013 végén és 2014-ben hat (két budapesti és négy vidéki) helyszínen mutatkozott be – köztük a Szigeten is, a Design Terminál és a Nagyszínpad mellett. A pop-up kiállításokat 170 000-nél többen látták a hat helyszínen az összesen harmincnégy nyitva tartási nap alatt. Tekintettel arra, hogy sok új embert képes megszólítani ez a kreatív, lazább köntösbe öltöztetett múzeum, az országjáró projekt az elmúlt évben kormányzati céltámogatásból jött létre.Székesfehérvár (6)

2016-ban megújult tartalommal, az I. világháborúhoz köthető témával, új koncepcióval, új forgatókönyvvel, új installációval jelenik meg az MNM, pályázati forrásból, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság jóvoltából és Székesfehérvár Önkormányzatának segítségével, számos közgyűjtemény és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága szakmai támogatásával. Az Országos Széchényi Könyvtár társrendezőként vett részt a kiállítás létrehozásában.

A székesfehérvári gömbsátor a sétálóutca Alba Pláza felőli végén látogatható.

Nyitva tartás:
2016. április 14. (csütörtök) – Megnyitó: 17 órakor (előtte zárva)
2016. április 15–17. között 10.00–22.00-ig
2016. április 18–19. között. 10.00–21.00-ig.

A belépés ingyenes mindenki számára.

Székesfehérvár (3)

Az iskolai csoportokat levélben hívták meg a kiállításra, az osztályok látogatását pedig előzetes regisztrációval segítik, hogy a zsúfoltságot és a várakozást elkerülhessék. Az MNM számára kiemelten fontos a hátrányos sorsú gyermekek tudáshoz és értékhez való juttatása is, ezért múzeumpedagógus munkatársak és önkéntesek várják a bejelentett csoportokat. A foglalkozásokon egyszerre ötven gyermek vehet részt.

A kiállításról…

A gömbsátor – adottságait kihasználva – egy teljes háromszázhatvan fokban körbejárható kiállítói tér, emellett a tizennyolc méter átmérőjű gömb remek programhelyszín, mely megközelítőleg hatvan-hetven látogató befogadására alkalmas. Belső kialakításában a kreatív koncepció új vizuális nyelvvel megfogalmazott kiállítói tér: innovatív látványelemek, szimbolikus installációk alkalmazása meglepő és érzelmileg is megszólító díszlet-kiállítótér együttesében.

A Többes számban. Az 1. világháború mindennapjai és a háborús mindennapok valóságai című kiállításon a háborúba került közember és a háborús propaganda, az 1. világháború kegyetlen mindennapjai idéződnek meg, egészen váratlan és szokatlan módon, modern vizuáltechnikai megoldások felhasználásával. De a kiállítás igazi látványattrakció is: egyedi kísérletként, szimbolikus installációban ötvözi a valóságos és a virtuális kiállítást.

A kiállítás három részre oszlik: az egyik oldalon a harcokban részt vevő, személyes szféráját elvesztő magánember és az őt körülvevő valóság, a másik oldalon a családfenntartó nélkül maradt hátországi élet idéződik meg.

Székesfehérvár (7)A háború, amelyben 660 ezer magyar katona vesztette életét és amelynek összesen 37 millió áldozata volt, megváltoztatta a világot. A hátországban maradtakét éppúgy, mint aki a fronton vagy a hadifogságban sínylődött. A Nagy Háborúban, a tömegek háborújában mindenki egytől-egyig érintett volt, és a háború az otthonát, az értékeit, a párját, az apját, az anyját, a gyerekeit – és a legszemélyesebb világát is elvette. Mégis, az a kevés, ami megmaradt és megőrződött belőle, erőt tudott adni a folytatáshoz.

A front és a hátország világának valósága között először ekkor működött egy modern értelemben vett kommunikációs gépezet, a legmagasabb birodalmi politikai szintről irányított Sajtóhadiszállás. A Sajtóhadiszállás munkásságának eredményeként értesültek a harci eseményről a hátországban maradottak, akiknek – hiába nem ment át rajtuk a front, de – a háború az egész életét megnyomorította, hiszen a háború kényszerűen beszüremkedett a mindennapjaikba. De a Sajtóhadiszállás visszafelé, a fronton harcolóknak is folyamatosan üzent: híreket küldött és továbbított a hátország eseményeiről – igaz, erősen megszűrve, sokszor pedig cenzúrázva is – tudósított, lelkesített és további harcra buzdított.

A kiállítás több száz eredeti műtárgyat mutat be. Műtárgyanyagának meghatározó részét a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményei biztosították, az Országos Széchényi Könyvtár szakmai tanácsadással és műtárgyakkal, szakmai anyagokkal, vizuális és virtuális tartalmakkal segítette a kiállítás létrejöttét. Eredeti műtárgyakat kölcsönzött még a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum valamint a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Elektrotechnikai Múzeuma. Sok éves tudományos munkáik eredményeinek felhasználását támogatta a Magyar Nemzeti Levéltár, Budapest Főváros Levéltára és a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft valamint a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár.

A kiállítás főkurátora Császtvay Tünde irodalomtörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum általános főigazgató-helyettese; kurátora Ihász IstvánSzékesfehérvár (1) történész-muzeológus, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Tárának nyugalmazott vezetője. A kiállítást szakmai tanácsaikkal Boka László irodalomtörténész, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója és ifj. Bertényi Iván történész, a bécsi Collegium Hungaricum igazgató-helyettese segítették.

A látványtervet Bátonyi György alkotta meg, a vizuális látvány, arculat és grafika Kellényi Kata munkája.

A belső vetítés filmanyagait Hanák Gábor és az Országos Széchényi Könyvtár Országos Történeti Interjúk Tára bocsátotta az MNM rendelkezésére.

Reklámok

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s