Szentendrén A világ közepe

Hatvanöt éve lenne esedékes egy gyűjteményes kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeum anyagából, amely a folyamatosan frissülő kortársakkal immáron tízezres nagyságrendűvé nőtte ki magát – mondta Gulyás Gábor, az intézmény igazgatója A világ közepe című tárlat megnyitója kapcsán. Szentendrét a XX. századi magyar művészet nemzetközi rangú festőóriása, Vajda Lajos egyik rajzán a világ közepeként ábrázolta. Aligha túlzott: a Duna-parti kisváros hosszú időn át a képzőművészet meghatározó központja volt. Az 1951-ben megnyílt múzeumban rendszeresen gyűjtik a városhoz kapcsolódó régi és új alkotásokat. Ebből a kiemelkedően értékes, immár tízezer darabnál is többet számláló gyűjteményből nyílik reprezentatív válogatás 2016. április 14-én a szentendrei Művészet Malomban.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A tárlaton a magyar modernitás legjava látható: Ferenczy Károly, Vajda Lajos, Korniss Dezső, Bálint Endre, Ámos Imre, Anna Margit, Kmetty János, Czóbel Béla, Kondor Béla, Ország Lili, Barcsay Jenő és mások művei. A klasszikusok mellett a városhoz kapcsolódó kortársak listája is lenyűgözően gazdag: többek között Bukta Imre, Deim Pál, Elekes Károly, Farkas Ádám, feLugossy László, Szirtes János műveivel találkozhatnak a látogatók. A kiállítás a szentendrei gyűjtemény eddigi legteljesebb bemutatása.

Az 1951-ben alapított Ferenczy Múzeum (ma Ferenczy Múzeumi Centrum) intézményeiben mindig is alapvető szempont volt, hogy olyan művészek alkotásaival gyarapodjon a gyűjtemény, akik a városban éltek, illetve Szentendréhez kötődtek. A világ közepe című kiállítás ebből a hatalmas anyagból mintegy százötven művet tud megmutatni. A Szabó Noémi kurátori vezetésével megvalósult tárlat elsősorban analogikus-tematikus kapcsolódások mentén rendezte el az időben akár egymástól távol eső, de gondolkodásmódban, motívumhasználatban egymással párbeszédet kezdeményező műveket. A kiállításon olyan rég nem látott archív képeket, filmeket is megtekinthetünk, amelyek személyes történeteken keresztül kapcsolódnak a tárlaton szereplő szentendrei művészekhez.

Az elve utazókiállításnak is tervezett tárlat egy része hamarosan a debreceni MODEM-ben mutatkozik be – tájékoztatott Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeum igazgatója. A szakember kiemelte, hogy nyárra elkészül a gyűjteményt több nyelven bemutató kötet is.

A kiállítás vezető kurátora: Szabó Noémi
Kurátorok: Bodonyi Emőke, Boros Lili, Herpai András, Kopin Katalin, Szilágyi Zsófia

A TÁRLAT 2016. ÁPRILIS 14. ÉS JÚNIUS 10. KÖZÖTT TART NYITVA, KEDDTŐL VASÁRNAPIG 10–18 ÓRA KÖZÖTT.

Reklámok

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s