Folytatja filmsikerekkel megkezdett koncertsorozatát a BDZ

Részlet a Filmharmonikusok koncertsorozatból2016. április 16-án először kerül bemutatásra a John Williams Filmharmonikusok koncert a Papp László Budapest Sportarénában. A Budafoki Dohnányi Zenekar az elmúlt években több alkalommal is hatalmas sikert aratott a világ legismertebb filmzenéinek előadásával. A műfaji sokszínűségéről ismert szimfonikus zenekart és a közel kétszáz tagú kórust Hollerung Gábor zeneigazgató vezényli, a produkciót filmrészletek, hazai táncegyüttesek és légtornászok látványos koreográfiája kíséri. A koncerten a Star Wars mellett felhangzanak az E.T. – a földönkívüli, az Indiana Jones, a Jurassic Park ismert és a közönség körében kedvelt filmzenéi, és egy-egy szám a Harry Potter és a Reszkessetek betörők filmekből is. A BDZ most először mutatja be a Kapj el, ha tudsz, a Hook, a Visszatérés Sohaországba és az Egy gésa emlékiratai című filmek zenéit.

A Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) 2007-ben rendezte első filmzene koncertjét, mellyel egy új műfajt teremtett Magyarországon. A John Williams Filmharmonikusok koncert rendkívüli élményt és szórákozást ígér a közönség számára, ahol a Star Wars filmzenék kapják a főszerepet. Sosem hallott teljességben mutatják be a jól ismert és az eddig itthon nem játszott számokat is. A Csillagok háborúja filmzenéit idén negyedszerre jelölte díjra a Filmakadémia, bár eddig csak egy szobrot kapott 1978-ban. Williams pályája során több mint száz film zenéjét írta, munkásságát számos díjjal elismerték, öt Oscar-, húsz Grammy-, négy Golden Globe- és négy Emmy-díjat nyert. Az amerikai zeneszerző negyven éve dolgozik együtt Steven Spielberg rendezővel, így a koncerten a közös munkásságukat fémjelző filmek közül is felcsendülnek az ismert dallamok.
A Budafoki Dohnányi Zenekar a hazai zenei élet meghatározó szereplője, minden évben számos, több művészeti ágat ötvöző produkciót is színpadra állít. 2011-ben közreműködött a Sting Symphonicity turné budapesti és grazi állomásán. Ugyanettől az évtől a Havasi Symphonic projekt társrendezője, amellyel 2015-ben a New York-i Carnegie Hallban is bemutatkozott.
Április 16-án a BDZ egy vadonatúj programmal, látványelemekkel és számos meglepetéssel várja a film, a zene és a filmzenék rajongóit. A koncert közben pedig felbukkannak az 501-es Légió Magyarországi Helyőrségének tagjai is.
A program hivatalos Facebook-oldalán az érdeklődők naprakészen követhetik a koncerttel kapcsolatos tudnivalókat, érdekességeket!

Háttérinformáció

A karnagy…

Hollerung Gábor (Budapest, 1954. augusztus 18. –) Liszt Ferenc-díjas karmester, karvezető, érdemes művész, a Budafoki Hollerung Gábor karnagyDohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ügyvezető zeneigazgatója, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság vezető karnagya, a Zempléni Fesztivál művészeti vezetője, a Budapesti Nemzetközi Kórusverseny alapítója és művészeti vezetője.

1979–81 között a Miskolci Szimfonikus Zenekar másodkarnagya. 1989 óta a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, 2001 óta ügyvezető zeneigazgatója. Vendégkarmesterként számos magyarországi zenekarnál vezényelt. 2002–2005 között a Jerusalem Symphony Orchestra első vendégkarmestere, 2002-től 2007-ig a Philharmonia Singers Tel Aviv zenei tanácsadója. Számos európai zenekarral való fellépésén kívül szerepelt az Izraeli Filharmonikus Zenekar, a Cincinnati Szimfonikus Zenekar, a Brazil Szimfonikus Zenekar, a Shanghai Szimfonikus Zenekar, Guangzhou Szimfonikus Zenekar és a Tajvani Nemzeti Szimfonikus Zenekar vendégkarmestereként. (Forrrás: hollerung.hu)

A zenekar…

A Budafoki Dohnányi Zenekar Magyarország egyik legfiatalabb hivatásos zenekara, mind az együttes, mind pedig a zenekari tagok korát tekintve. A fenntartó Budafok-Tétény Budapest XXII. Kerület Önkormányzata jóvoltából 1993. óta hivatásos együttes – melynek zeneigazgató-karmestere Hollerung Gábor Liszt-díjas karnagy – rövid idő alatt előkelő helyet vívott ki magának a magyar zenei életben, az elmúlt években hatalmas sikerrel szerepelt itthon és külföldön egyaránt, többek között 2007 óta a Shlomo Mintz által vezetett Festival International de Musique de Sion Valais rendezvény rezidens zenekara.

A zenekar nagy hangsúlyt fektet a XX. századi és kortárs zeneirodalom megismertetésére. Az együttes a magyarországi cégek, intézmények különböző ünnepi, jubileumi, reprezentatív rendezvényeinek keresett résztvevője. A Sun Microsystrems felkérésére évente megrendezett újévköszöntő műsoruk az üzleti-társasági élet legnagyobb érdeklődéssel övezett újévi eseménye. Mindezen felül 2011-ben velük ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját az Olasz állam, a 800 éves Balatonfüred, valamint Kína is őket választotta – persze ne feledjük, hogy 2011-ben a világsztár Sting Symphonicity turnéjának graz-i és budapesti koncertjén is a Budafoki Dohnányi Zenekar játszott.

John Williams…

Az egyik legismertebb és legsikeresebb filmzeneszerzői pályát tudhatja maga mögött, zenei tanulmányait a híres los angelesi, John Williams zeneszerzőelismert gyökerekkel rendelkező Juilliard School University of California-n folytatta. Ötszörös Oscar-díjas, és jelenleg negyvenhét jelöléssel Walt Disney után ő a második legtöbb ilyen jelölést elért személy. Négy filmzenéjéért Golden Globe-díjat is kapott. Erre a díjra tizennyolcszor jelölték, így e téren, az első helyen áll. 2004-ben részesült a Kennedy Center Honorsban. Hét British Academy Awardot (BAFTA), húsz Grammyt, négy Emmy-díjat kapott, több lemeze arany- és platinalemez minősítést kapott. 1980 januárjától egészen 1993 decemberéig az 1885-ben alakult Boston Pops Orchestránál dolgozott.

Gyakran dolgozik együtt Steven Spielberg filmrendező-producerrel, de számos televíziós sorozat – például a Trónok harca – és koncertdarab mellett négy alkalommal ő írta meg az olimpiai játékok zenéjének főtémáját.

Reklámok

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s