Az Iparművészeti Múzeum szervezésében a herendi porcelán történetét bemutató utazó-kiállítás Japánban

Az Iparművészeti Múzeum főigazgatója, Cselovszki Zoltán és a japán Art Impression Inc. elnöke, Hisa Ichikawa asszony a múzeum Üllői úti palotájában írta alá 2015 decemberében a herendi porcelánokat bemutató kiállítássorozat szerződését.

A kiállítás munkálatai még 2014 nyarán kezdődtek a japán kiállításszervező cég megkeresését követően. A 151 tétel, 355 darab műtárgy túlnyomó részét az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatta a kiállítás kurátora, Balla Gabriella művészettörténész. A kiállításhoz műtárgyaik kölcsönzésével járul hozzá a Magyar Nemzeti Múzeum, a Herendi Porcelánművészeti Múzeum és egy jelentős magángyűjtemény.

A Herendi porcelánkiállítást, amely a manufaktúra alapításától, 1826-tól a 2000. évig mutatja be a porcelánmanufaktúra közel két évszázados történetét, Japán öt városának -Fukuyama, Niigata, Aichi, Oszaka és Tokió – múzeumai fogadják 2016 áprilisa és 2018 márciusa között.

Az Iparművészeti Múzeumnak már volt hasonló vállalkozása 1993-ban és 2000-ben. Akkor a Daimaru áruházlánc kiállítótermeiben rendezték a tárlatokat. A herendi porcelánok iránt igen nagy az érdeklődés a távol-keleti országban, a Herendi Porcelánmanufaktúra exportjának évtizedek óta fontos célországa Japán.

A most bemutatásra kerülő, finoman festett dísztárgyak és reprezentatív használati tárgyak egy része az európai ízléshez igazodó tárgyi világ képviselői. Emellett számban és kvalitásban igen jelentős egysége lesz a kiállításnak a távol-keleti díszítmények nyomán készült herendi porcelánok válogatása. A már ismert herendi motívumok mellett olyan díszítmények is szerepelnek a tárlaton, amelyeket korábban nem láthatott a japán közönség: a kortárs magyar művészetet is képviseli egy válogatás. A műtárgyválogatásban a Balaton látképeit felvonultató neobarokk Balatonfüredi kávéskészlet, a plasztikus virágokkal dekorált asztaldísz,  a japán partnerintézmény kérésére a Kiotó-ornamentikával festett, fedeles díszváza szerepel. A kortárs magyar művészek alkotásai közül az áttört díszítésű, papírsárkányokat ábrázoló, festett kávéskészlet – Babos Pálma formatervező iparművész munkája, Schrammel Imre plasztikái és Horváth László Gesztus-sorozatának darabjai lesznek láthatók a kiállításon.

A Herendi Porcelánmanufaktúra történetét japán és angol nyelven bemutató tanulmány mellett a kiállított művek ismertetését és fotóit tartalmazza majd a kiállítás katalógusa.

Reklámok

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s