Lengyel-magyar együttműködés született

 

A nemzetközi akadémiák közül elsőként a krakkói Lengyel Művészeti és Tudományos Akadémiával írt alá együttműködési megállapodást a Magyar Művészeti Akadémia. Az eseményen magyar részről prof. em. Fekete György, az MMA elnöke és dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára, lengyel részről pedig Andrzej Białas, a Lengyel Művészeti és Tudományos Akadémia (PAU) elnöke, illetve Szczepan Biliński, a PAU főtitkára vett részt.

Az egyezmény értelmében a magyar és a lengyel fél fejleszteni kívánja nemzetközi művészeti együttműködését, illetve erősítik az egyes művészek és intézményeik között már meglévő kapcsolatokat.

–        Kiadványokat és információkat cserélnek, illetve kölcsönösen tájékoztatják egymást saját tevékenységeiket illetően.

–        Közös érdekeken alapuló együttműködési formákat alakítanak ki.

–        Fejlesztik az intézmények tagsága közötti kapcsolatokat.

Az együttműködési megállapodás aláírása jól illeszkedik a Magyar–Lengyel Szolidaritás Évének eseménysorozatába, és közvetlenül is kapcsolódik a március 18–19-i Magyar–Lengyel Barátság Napja rendezvényhez.

A két intézmény kapcsolatfelvétele 2014 őszére nyúlik vissza, ekkor az MMA Építőművészeti Tagozat tagjai szakmai tanulmányúton vettek részt Krakkóban.

Fontos állomás volt az együttműködésben 2015 ősze. A Magyar Művészeti Akadémia elnöke és főtitkára 2015. november 23–25. között látogatást tett Krakkóban, amelynek elsődleges célja a lengyel partnerintézményekkel történő kapcsolatfelvétel volt. 2015. november 24-én hivatalos megbeszélést folytatott Fekete György elnök és dr. Kucsera Tamás Gergely főtitkár a krakkói Lengyel Tudományos Akadémián (PAU) prof. Andrzej Białas-sal, az Akadémia elnökével, prof. Szczepan Bilinski-vel az Akadémia főtitkárával, prof. Andrzej Kajetan Wróbleski és prof. Andrzej Borowski alelnökökkel, továbbá prof. Jerzy Wyrozumski, tiszteletbeli főtitkárral. A felek megállapodtak abban, hogy a jövőbeni szorosabb együttműködés érdekében tovább folytatják a tárgyalásokat.

A lengyel–magyar akadémiai kapcsolatok elmélyítésében nagy szerepet vállalt Vizi E. Szilveszter, az MTA volt elnöke, aki az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet Tanácsadó Testületének tagja és egyben tiszteleti tagja a Lengyel Tudományos és Művészeti Akadémiának is.

A két ország aktív kulturális kapcsolatot ápol, március 9-én Jacek Purchla, a krakkói Nemzetközi Kulturális Központ igazgatója, valamint helyettese, Agata Wasowska–Pawlik folytatott megbeszélést a további együttműködés lehetőségeiről Fekete György elnökkel és dr. Kucsera Tamás Gergely főtitkárral (MMA).

A PAU

A krakkói Lengyel Művészeti és Tudományos Akadémia (PAU) 1872-ben alakult meg a Magyar Tudományos Akadémia mintájára. Az ötvenes években a PAU működését ellehetetlenítették, majd 1989 után kezdhette meg ismét tevékenységét filológiai, történelmi-filozófiai, matematikai-fizikai-kémiai, természettudományi, orvosi és művészeti területen. A munka 34 tudományos bizottság keretében zajlik, melyet a PAU kiadó tevékenysége támogat, emellett működteti a nagy tudományos értékkel bíró gyűjteményeit, az Akadémiai Könyvtárat és az Akadémiai Levéltárat. A PAU művészeti tagozata 1994-ben alakult meg azzal a céllal, hogy tagjai közé kerüljenek olyan művészet és kiváló alkotók, akiknek a tevékenysége jelentősen hozzájárult a kultúra fejlődéséhez. A tagozathoz az irodalom, a zene, az építészet, a festészet, a szobrászat, a színház és a filmművészet képviselői tartoznak. A PAU működésével kapcsolatban külön kiemelendő, hogy 2013-ban tagjai sorába emelte Kovács István történészt, írót, polonistát, az MMA rendes tagját.

Reklámok

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s