Nagy támogatást tudhat magáénak a kezdeményezés


balázs jános
Balázs János, a fesztivál ötletgazdája

Első Cziffra György fesztiválját rendezi idén Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, aki szerint a bárzongoristaként és a nemzetközi hangversenytermek virtuózaként egyaránt elismert, szintén Liszt-díjas zongorista emlékét ideje lenne beemelni a köztudatba. A február 25-28. között megrendezendő esemény helyszíne a MOM Kulturális Központ lesz, a fellépők között pedig olyan neves zeneművészek szerepelnek, mint Vásáry Tamás, Snétberger Ferenc vagy éppen Kokas Katalin.

– Cziffra György munkássága hol helyezhető el a komolyzene területén?
A Cziffra életmű egyfajta folytatása a liszti hagyatéknak. Liszt Ferenc is fontosnak tartotta a fiatalok segítését, iskola létrehozását – ugyanígy a fantasztikusan egyedi, improvizatív elemekkel tarkított előadásokon túl Cziffra is saját alapítványt hozott létre, megvásárolt egy kápolnát fiatal zene- és iparművészek számára azzal a céllal, hogy ne vesztegessék el a tehetségüket.

– Minden évben egyszer ad egy emlékhangversenyt a zongoraművész tiszteletére. Miért döntött most fesztivál alapítása mellett?
– Tíz évvel ezelőtt kezdtem el, de úgy éreztem, hogy egy koncertnél sokkal többet érdemel az az ember, aki ilyen sokat tett a magyar és egyetemes kultúráért.  Egyrészt fontos, hogy emlékezzünk nagyjainkra, mert anélkül nincs történelmünk. Cziffra pedig egy kissé elfeledett zseni, ezért fontos integrálni a nevét. A fesztivál jövőjét egyelőre 2021-ig biztosan tervezzük: ebben az évben lesz Cziffra születésének századik évfordulója, és a világ összes pontjára szeretnék elvinni olyan magas színvonalú programokat, amelyeken keresztül jobban megismerheti őt a közönség.

– Mikor merült fel a fesztivál gondolata és kiket sikerült megnyerni hozzá?
Hét -nyolc hónappal ezelőtt határoztam el a fesztivált, partnerekre – mint az NKA és a

vásáry tamás
Vásáry Tamás (fidelio.hu)

Hegyvidék Önkormányzat – is találtam, befogadó intézményünk pedig idén a MOM Kulturális Központ lett.  Emellett a művészek is örömmel fogadták a kezdeményezést: parádés névsor állt a koncertsorozat mögé, így fellép majd Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Vásáry Tamás, Mocsári Károly, Dráfi Kálmán, Snétberger Ferenc, Szakcsi-Lakatos Béla vagy Lajkó Félix. Számomra lényeges volt, hogy ne csak a klasszikus zene legyen jelen, hanem a könnyű műfaj is, hiszen Cziffra mindkét stílust magas szinten képviselte. Emellett fontosnak tartottam, hogy olyan művészek lépjenek fel az első alkalommal, akik lenyomatot tesznek – ezután pedig rang legyen itt játszani.

– Mennyire jelenik meg a Cziffra-fesztivál struktúrájában annak a fesztiválnak a képe, amelyet Franciaországban maga a művész alapított?
– Szerettem volna hű maradni Cziffra eredeti elképzeléseihez, amely szerint a fesztiválját és az alapítványát három fő pillére helyezte: olyan koncertsorozatot képzelt el, ahol fiatal művészeket is szerepeltet. A másik alap a program részét képező mesterkurzus volt, a harmadik pedig egy zenei versney. Mi is mesterkurzussal kezdtük a sorozatot, ezt követi a négynapos koncertsorozat, majd ősszel életre hívjuk az első Cziffra György Országos Zongoraversenyt. Utóbbi legeredményesebb fellépői terveink szerint lehetőséget kapnak majd a jövőre megrendezendő fesztiválon is.

– Cziffra számára nagyon fontos volt a fiatalok támogatása. A fesztiválon mennyire kap lehetőséget ez a korosztály? 
– A hangszerbemutató koncertünkre négy junior prima művészt sikerült megnyernünk, akik gyerekeknek tartanak majd előadást a hangszeres zene szépségeiről. Emellett a fesztivál programjában is számos már sikeres, de még fiatal művész lép fel.

– A közönség soraiba hogyan törekszenek bevonni a fiatalokat?
– Változott a világ, és nem feltétlenül a klasszikus zenét helyezi előtérbe az ifjúság – ezért nagyon fontos a kommunikáció: a zene szeretetét nem a régi eszközökkel, hanem a mai kor szellemének megfelelő – a lehető legmagasabb minőségű – tálalással lehet felébreszteni. A hangszerbemutató koncerten kívül rajzpályázatot is szerveztünk óvodások és általános iskolások számára. Országszerte több mint hatszáz rajz érkezett be, a gyerekeknek egy általuk elképzelt zenemanót kellett ábrázolniuk. A legjobb ötleteket egy textilművész meg fogja varrni, és a nyertesek kézbe is vehetik majd tavasszal a figurájukat. Emellett nyitunk egy Cziffra György kiállítást, ahol személyes tárgyaival, irataival, relikviáival ismerkedhet meg minden látogatónk. A Cziffra-életmű köztudatba emelésének része továbbá, hogy kitaláltunk egy Cziffra-szeletet is, amelyet az érdeklődők megtalálhatnak a cukrászdákban. 

Reklámok

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s