Dokumentumfilm az olasz opera bölcsőjéről

 

scala_interiorNagyszabású dokumentumfilmben állította össze egy olasz forgatócsoport az operák királynője, a milánói Scala történetét és jelenét. A Milanoi Scala – a csodák palotája című filmben többen megszólalnak a színpadon valaha fellépett művésznagyságok közül, de archÍv bejátszásokat is láthatnak a nézők az operaház legjelentősebb pillanataiból, illetve első kézből tudhatnak meg az érdeklődők a szakmai stábtól olyan technikai és művészeti információkat, amelyek egybegyűjtve még érdekesebbé teszik az intézmény történetét.

Milano egyik ékessége a Scala Opera, december 7-én pedig valósággal zarándokhellyé válik az intézmény, hiszen régi hagyományok szerint ezen a napon kezdődik az új évad minden évben. Mint általában a legendás történelmi helyszíneknek, ennek az épületnek is megvan a maga különleges múltja, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy ma ismert pompájában ragyogjon a város látványossága. A Scala esetében a történelmi lépés egy tűzvész volt, amelyben leégett az eredeti színház, és a város úgy döntött, hogy új épületet emel az opera számára. Ez az épület messze felülmúlt minden addigi operaházat, lassan pedig az előadások minősége és a látogatószám növekedése okán elérte, hogy mára Milano valósággal azonosítja magát ezzel az intézménnyel. Olaszország első számú színházaként tekintenek a Scalara, amely tény értékét növeli, hogy egyébként a világ jelentős operáit fővárosokban szoktak elhelyezni – gondoljunk csak a budapesti, a moszkvai, a berlini vagy a párizsi operaházra.

A film látványosan és közérthetően – bár talán az opera műfajában járatosabbak számára élvezetesebben – mutatja be a harminc napos, maximális profizmussal kivitelezett próbaidőszakokat. A bemutatott képsorok alapján elsősorban a szakmai alázat tűnik fel: amint el is hangzik, a veszély mindig ott van, hogy eltelnek maguktól az itt alkotók. Ők azonban úgy tekintenek saját feladataikra, mint amelyek felelősséget rónak rájuk – elvégre, ha a stábból valaki túl fontosnak gondolja magát és elnagyolja a rá bízott munkát, azzal mások energia-befektetését és adott esetben az egész produkciót teheti tönkre.

Az emberi tényezők megismertetése mellett betekintést nyerhetünk abba a folyamatba, ahogyan ebből az épületből elindultak világhódító útjukra az olasz operatörténelem legfontosabb darabjai – hogy mást ne említsünk, itt mutatták be Verdi Nabucco-ját. A Scala hírneve azokon az elsöprő sikert arató premiereken alapszik, amelyek elévülhetetlen szerepet kaptak az egyetemes operaművészetben.

A produkció előnye, hogy szakmailag és emberileg is képes megmutatni a Scala mindennapi működésének mozgatóit – kiválós és humoros hangulatfestő jelent például, amikor a vezető harsonás úgy próbálgatja hangszerét, hogy közben a kottaállványra tett telefonján focimeccset néz.

A Scala volt a világ első színháza, amelyet villamosítottak, és bár a film alapján úgy tűnhet,scala_homlokzat hogy a dinamót Edison találta fel, alapvetően nagyon figyelemfelkeltően és hitelesen számol be az operaház jelenét megalapozó történelmi gyökerekről. A film legfontosabb tanulsága pedig annak hangsúlyozása, hogy miként alakultak át a „sztárszerepek” a Scalaban, és így az opera műfajában: Toscaninivel a XX. század elejétől a karmester állt a középpontban: Guarnieri, Muti, von Karajan mind-mind korszakot határoztak meg az opera történetében.

Reklámok

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s