Gömbsátorral a jövő múzeumáért

mnmÖtven évre zárja le üzeneteinket a Nemzeti Múzeum időkapszulája

Az 56-osok terén állította fel óriás gömbsátrát a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), amely október 19-23. között modern látványeszközökkel mutatja be a történelmet, a nemzeti örökség megőrzésének lehetőségeit, a műértelmezés folyamatos megújulási képességét elsősorban a fiatalabb generációnak. Az Európa-szerte több országban alkalmazott modern vizuáltechnikai megoldások nem helyettesítik a múzeumi élményt, de mindenképpen alkalmasak az érdeklődés felkeltésére.

„Új utakat keres az évtizedes lemaradással küzdő múzeumunk. A kis- és nagymúzeumok sora ugyanis napjainkra szembesült azzal, hogy alapfeladatai mellett integrált közösségi térként és korszerű tudományos fórumként kell funkcionálni” – fogalmazott a budapesti 56-osok terén felállított Századok sátra megnyitóján Császtvay Tönde, a MNM főigazgató-helyettese, aki hozzátette: „Fontosnak tartjuk, hogy lehetőségünk van múltunkat folyamatosan újraértelmezni, friss szemmel rekonstruálni. A gömbsátorral megmutatjuk, hogy nem szabad a múltat egyféleképpen, kizárólag patetikus hangnemben elbeszélni. Hangsúlyozzuk azonban, hogy a színek és árnyalatok felfedezése közben sem szenvedhet hátrányt az értékőrzés.”
A Múzeum-kör-út országjáró múzeum-projekt az elmúlt időszakban Esztergomban, a Sziget Fesztiválon, Miskolcon és Szegeden mutatkozott be. Mint a főigazgató-helyettes elmondta, ezek az alternatív kiállítások háromszor nagyobb látogatószámot vonzanak, mint a Nemzeti Múzeum tavalyi egész éves közönsége volt.
Az 56-osok terén felállított rendhagyó kiállítás tematikájában és koncepciójában is igazodik a történelmi helyszín adta lehetőségekhez, így archív felvételekkel és műtárgyként őrzött fotóanyaggal eleveníti meg a forradalom eseményeit.
A tárlat különlegessége, hogy egy úgynevezett időkapszula segítségével 2064-nek üzenhet bárki, aki ellátogat a gömbsátorba. A rövid leveleket ötven év múlva október 23-án bontják majd ki.
Az utaztatható gömbsátor adta lehetőségeket a múzeum jövőre is szeretné kihasználni, így a program a tervek szerint tovább folytatódik. A kiállításra hátrányos helyzetű gyerekeket is vár az MNM, akiknek múzeumpedagógusok és múzeumandragógusok segítenek a mélyebb tudás elsajátításában.

Reklámok

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s