Elindult a MUS-E idei programja

Október 1-jén kezdetét vette a hazai MUS-E program 21. tanéve az ország hét nagyvárosában. Olyan általános iskolák, alsó tagozatos osztályok kerültek bevonásra, ahol a hátrányos helyzetű és veszélyeztett sorsú gyerekeknek lehetőségük van a program által, a művészet gyakorlásának segítségével olyan új impulzusokat kapni, amelyek segítik a nyitottság, az elfogadás, a kreativitás kibontakozását. A MUS-E program ebben az évben új művészekkel és új iskolákban jelenik meg, több nagy kulturális eseményen vesz részt, és folytatja a sikeresen megkezdett “Fogadj örökbe egy osztályt!” elnevezésű támogatói programját.

A nemzetközi MUS-E programot huszonegy évvel ezelőtt indította útjára Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész, Magyarország pedig a legelsők között csatlakozott a kezdeményezéshez. A MUS-E program segítségével az általános iskolák 1-4. osztályos kisiskolásai a normál órarendjüket kiegészítve, művészeti foglalkozásokon vehetnek részt. Ezeken az órákon a pedagógusok mellett gyakorló művészek nevelik a gyerekeket a közös gondolkodásra és együttműködésre a tánc, a képzőművészet, a zene és a színház erejével. Hazánkban hét nagyvárosban (Győr, Zalaegerszeg, Tatabánya, Budapest, Miskolc, Debrecen, Békéscsaba) kezdődhettek meg a MUS-E foglalkozások.

A 2014/2015-ös tanévben új osztályokkal bővült a MUS-E osztályok száma: pályázat útján 3 új csoport kerülhetett a programba és indulhatott Miskolcon, Budapesten és Győrben. „Büszke vagyok a MUS-E fantasztikus magyarországi fejlődésére, amely kiválóan illusztrálja a Yehudi Menuhin által megfogalmazottakat: a kulturák gazdag sokszínűségét kifejező gyerekek a kölcsönös tiszteleten, megosztáson, közös felfedezéseken és közös alkotó munkán alapuló társadalmat építenek majd” – mondta el Marianne Poncelet, a Jehudi Menuhin Alapítvány alelnöke.

E mondatok szellemében a hazai MUS-E program bemutatkozott Magyarország és Kelet-Európa legnagyobb képzőművészeti vásárán, az Art Market Budapesten is 2014. október 9-12. között. A művészek közös alkotásra invitálták a látogatókat, amely során fény derülhetett arra, hogy a civil létet és az alkotóművész valóságát mindössze egy hajszálvékony fonal, papírlap, egy mozdulat, netán egy kiejtett szó, vagy akár egy eldúdolt dallam különbözteti meg egymástól. Az első két napon a budapesti MUS-E iskolák látogattak ki az eseményre és vehetnek részt a Szépművészeti Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásain. Az esemény második felében, szombat délelőtt és vasárnap délután pedig MUS-E művészekkel találkozhatnak az érdeklődők.

A MUS-E program működésében nélkülözhetetlenek azok az elkötelezett vállalkozások és magányszemélyek, akik fontosnak tartják a program céljait. A “Fogadj örökbe egy osztályt!” elnevezésű kezdeményezés azért jött létre, hogy minél több budapesti, illetve vidéki általános iskoláshoz juthasson el a társadalmi célzatú MUS-E program. A programban olyan művészek vesznek részt, mint pl. Guessous Majda Mária (népzenész), Koltai Katalin (gitárművész), Kravalik Brigitta (táncművész), Orosz Helga (színművész), Szarka Fedor Guido (képzőművész) vagy Belső Máté (trombitaművész).
A MUS-E-év során több alkalommal is betekintést nyerhetnek az program iránt érdeklődők a gyerek foglalkozásokba és a MUS-E Magyarország eseményeire. Az érdeklődők bővebben a MUS-E Magyarország honlapján tájékozódhatnak a lehetőségekről.

Reklámok

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s