Értékelés a tojás világnapján

tojásAz anyatej után a tojás a legegészségesebb fehérjeforrásunk, amely a szervezetünk működéséhez szükséges összes esszenciális aminosavat tartalmazza. Napi egy tojás nem növeli a vér koleszterinszintjét, és különleges recept alapján akár túrópótlék is készíthető belőle. A tojás világnapján a Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (MTTSZ) tájékoztatott a magyarországi tojásfogyasztásról.

Néhány éve vezette be a Koronás Tojás védjegyet a BTT azzal a céllal vezette be, hogy megkönnyítse a vásárlók eligazodását a különböző minőségű tojások között. Idén a hazai intenzív termelés több, mint felén már megtalálható az ábra, azaz tizenhat termelő kérte a védjegy használatát. A koronát csak azon termelők pecsételhetik a tojásra, akik vállalják, hogy a hatályos magyar és uniós jogszabályokon túl annak a szigorú követelményrendszernek (tyúkok tartására, takarmányozására, állat- és humánegészségügyre vonatkozóan) is megfelelnek, amit a védjegy – elsősorban az élelmiszerbiztonságot célzó – szabályzata előír. A rendszer magában foglalja a tojások nyomonkövethetőségét a keltetőtől a jércenevelésen, termelésen és a csomagolón át a fogyasztóig. A takarmány-előállítás, a termelőtelep és a csomagoló rendszeres és folyamatos ellenőrzését független ellenőrző szerv végzi.

tojásfogyasztásBár éveken keresztül kapott rossz “marketinget” az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk a szív- és érrendszerre gyakorolt állítólagos kedvezőtlen hatása miatt, mára rangos egészségügyi és szívközpont állítja, hogy napi egy tojás csak jót tesz a szervezetünknek, nem növelve a vér koleszterinszintjét. A 2013. évi ausztrál táplálkozási útmutató szerint például az ajánlott mennyiség a gyermekek és a felnőttek számára kortól és nemtől függően 1-3 tojás naponta. A terhesség alatt 3-4 tojás a napi ajánlott mennyiség a többlet vas és cink szükséglet miatt. A forrás azt állítja, hogy az egészséges étrendben nincs olyan ok, amiért a tojás nem fogyasztható minden nap. Az iránymutatás azt is kifejti, hogy ma már bizonyított tény, hogy a minden napi tojásfogyasztás nem jár a koszorúér-betegség fokozott kockázatával.


Az OVOSHINE-projekt


Hét európai országból 10 cég működik együtt az OVOSHINE elnevezésű 3 éves uniós támogatottságú projektben. A cél az, hogy innovatív technológiát fejlesszenek ki a tojáságazat számára. A projekt eredményeképpen a kis- és középvállalkozások számára elérhetővé válik egy költséghatékony módszer a tojások kezelésére. Az EU Kutatási Végrehajtó Ügynöksége (Research Executive Agency) által 2 millió euróval finanszírozott három éves programban magyar, spanyol és portugál baromfiágazati szakmaközi szervezetek (Baromfi Termék Tanács, INPROVO és ANAPO) működnek együtt kis- és középméretű tojáságazati szereplőkkel.

A felkért mérnökök és kutatók (a német Fraunhofer IGB, a spanyol Ateknea Solutions és a norvég Nofima) közös célja kifejleszteni egy olyan rendszert, amely növeli a tojáshéj higiéniáját. Az ötlet forró levegő és UV-lámpa kezelésen alapszik (nem invazív és nem kémiai alapú technológia), amelynek révén a tojáshéj egész felületét kezelik nagy energiájú UV-fénnyel, amely a baktériumokat elpusztítja. Az OVOSHINE sikere érdekében négy iparági vállalkozás (a belga Ovobel, Daro (EK), a spanyol Ibertec és az El Canto Agroalimentaria) is részt vesz a projektben. Feladatuk, hogy a szektor igényeinek megfelelően az ágazatban megszerzett szakmai tapasztalataikkal ipari körülmények között is teszteljék és továbbfejlesszék a laboratóriumi körülmények között működő rendszert, technológiát.

A cél egy hatékony, olcsó és innovatív eljárás kidolgozása, amely higiénikusabbá teszi a tojás felszínét, illetve új modulként könnyen beépíthető az ágazati szereplők által már használt tojáskezelési technológiai sorba, eszközparkba. A tojáságazat nagy örömmel fogadta a kezdeményezést.


Érdekességek a tojásról


A tojás olcsó és egészséges antioxidáns-forrás. Ennek a tulajdonságának a révén segít megelőzni a szív-érrendszeri betegségeket, valamint a rákot. A nyers tojás kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint egy alma és feleannyit, mint tojásnyi mennyiségű vörösáfonya. A megfőzött, sült tojás pedig annyi antioxidánst tartalmaz, mint egy alma.

*

A tojás fehérjéi enzimek segítségével a gyomorban és a vékonybélben átalakulnak, peptidek képződnek; ezek úgy működnek mint az orvosok által felírt ún. ACE inhibitorok, melyeket a magas vérnyomás csökkentésére alkalmaznak.

*

A kereskedelemben megjelenő étkezési tojásokat tömeg alapján kell osztályozni:
XL – nagyon nagy: legalább 73 g;
L – nagy: legalább 63 g, de kevesebb mint 73 g;
M – közepes: legalább 53 g, de kevesebb mint 63 g;
S – kicsi: legfeljebb 53 g.

*

Az uniós csatlakozással az Európai Uniós előírásoknak megfelelően a kereskedelemben csak jelölt tojást lehet tojásjelölésforgalmazni. A tojás felületén található jelölés a következő információkat mutatja:

Az első számjel a tartástechnológiára utal:

  • 0 – biotartás
  • 1 – szabadtartás kifutós rendszerrel
  • 2 – mélyalmos és egyéb istállós tartási mód kifutó nélkül
  • 3 – ketreces tartás

A betűjelzés a származási országot jelöli (HU-Magyarország). Ezután a termelő azonosítására szolgáló számsor következik, ahol a megye, a telephely is beazonosítható.

*

A boltokban a darabár (Ft/db) mellett célszerű az un. kilós árat (FT/kg ) is figyelni a tojás esetében. Ezzel a jelöléssel összehasonlítható, hogy melyik méretű tojást érdemes inkább megvenni!

*

Tudta, hogy a tojás feltörése nélkül is megállapítható a frissessége? Csupán annyit kell tennünk, hogy a kiszemelt tojást beletesszük egy pohár vízbe és figyeljük. Ha a tojás lesüllyed a pohár aljára, akkor friss. Amennyiben úszik a vízen, 1-2 hetes lehet. Ha pedig kissé kiáll a vízből, 3 hetesnél is régebbi.

*

Ha meg akarjuk tudni, hogy a tojás még nyers vagy már megfőtt, egyszerűen meg kell forgatnunk. Ha a tojás könnyen forog, kemény; ha pedig imbolyog, akkor nyers.

*

Ha a tojás véletlenül a padlóra esik, sót kell bőven szórni rá , így nagyon könnyen feltisztítható.

*

Egy átlagos tyúk évente 300-325 db tojást tojik. Egy tojás kialakulásához, megtermeléséhez 24-26 órára van szükség.


Tojásból túró


totuA Totu rendkívül egyszerűen előállítható alapanyag, amely a túró pótlására szolgálhat, többek között állagában. Mivel semleges ízű, édes és sós túrós ételek elkészítéséhez egyaránt remek választás, néhány csepp citromlével pedig még a savanykás túró-íz is utánozható. Tojásból túró házilag könnyen elkészíthető, úgy, hogy forrásban lévő citromos vízbe öntjük a kikevert, de nem habbá vert, enyhén sózott tojásfehérjéket. A hő hatására a fehérje kicsapódik, néhány percnyi főzés után a “túró” fölözhető, szűrhető, majd lecsepegtetjük és máris kész a házi fehérjebomba.

Totu-krém készítése: A lecsepegtetett “túróba” házi tejfölt, sót és zúzott fokhagymát kell kevermi. Fogyaszthatjuk például friss pirítóssal és füstölt kolbásszal.

Reklámok

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s