Országjárásra indul a Kelemen Kvartett

A rendszerváltás óta nem szervezett országos turnét egyetlen vonósnégyes sem

kelemenOktóber 6-án országjáró turnéra indul a Kelemen Kvartett hét városban. A közelmúltban tagcserén átesett vonósnégyes lesz az első együttes a műfajban, amely az utóbbi huszonöt évben ilyen fellépéssorozatot szervez. A Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Varga Oszkár hegedűművészek és Kokas Dóra csellóművész alkotta kvartett Haydn, Bartók, Kurtág és Brahms egy-egy művét játssza majd.

„A vonósnégyes irodalom kilencven százaléka nem hivatásos kvartetteknek íródott, hanem zeneszerető – hegedülni, brácsázni, csellózni tudó műkedvelő vagy profi zenészeknek, akik egyszerűen csak élvezték a közös zenélést. A XX. századra sterillé vált, kiveszett az öröm a pillanatért való zenélésből – mi ezt szeretnénk visszahozni: minél több olyan koncertet szeretnénk adni, ahol kiderül, mennyire emberközeli, mégis mennyire éteri csoda a zene” – fogalmazott Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész a Kelemen Kvartett első országjáró turnéjának sajtótájékoztatóján. Az összesen nyolc várost –Kapolcsot, Hódmezővásárhelyet, Debrecent, Sopront, Pécset, Kecskemétet, Zalaegerszeget, Gyulát – felölelő turné azért is különleges, mert rendszerváltás óta vonósnégyes még nem szervezett hasonlót hazánkban.

„A magyarországi turné nagyon fontos számunkra. Hazánktól kaptuk mindazt, amit tudunk, a mestereknek és annak a légkörnek köszönhetően, ami körbevesz minket. Amikor a vonósnégyesünkkel már komoly, nagy sikereket értünk el a világban, úgy gondoltuk, kötelességünk visszaadnunk valamit abból, amit itt kaptunk. Szívügyünk, hogy megtaláljuk azokat a csatornákat, amelyekkel a műfajt itthon ismét népszerűvé tehetjük” – mondta el Kokas Katalin Liszt-díjas hegedűművész.

A Kelemen Kvartettben korábban Homoki Gábor játszott II. hegedűn, illetve brácsán, azonban a művész szólókarrierbe kezdett és helyére Varga Oszkár ült be. Úgy tűnik, a váltás zökkenőmentesnek bizonyult, hiszen az új felállásban augusztus 3-án, a Művészetek Völgye programsorozatában sikeres koncertet adott az együttes.

A most soron következő országjáró turnén Kurtág György, Brahms, Haydn és Bartók Béla egy-egy darabja hangzik majd el. „Haydn legismeretlenebb műveiben is csodákkal találkozunk, ehhez nagyon illik Bartók. Kurtágtól szeretnek félni az emberek, de végül mindig nagy hatással van a közönségre és komoly meglepetéseket okoz. Brahms pedig számunkra megkerülhetetlen” ­– magyarázta Kelemen Barna a darabválasztásokat. Kokas Katalin ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy olyan műveket adnak elő, amelyekkel igazán megkedveltethetik a műfajt. „Egy néma partitúrát mindig hitelesen kell közvetíteni a közönség felé. Kodály Zoltán azt szerette volna, ha napjainkra mindenki képes hibátlanul kottát olvasni – sajnos azonban nem tartunk itt. A koncertekkel saját személyiségünket is beletesszük ezekbe a remekművekbe, és ettől születik meg az a pillanat, ami megismételhetetlen emlékként marad meg a hallgatóságban.”

Az együttes nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a fiatal korosztályt megszólíthassák: „Nem gondoljuk, hogy a mai 20-30 éves korosztályt érdekelné igazán a komolyzene. Ugyanakkor, ha zeneszeretetben nevelkednek és már gyermekkorban inspirációt kapnak, akkor életük során rendszeresen el fognak menni egy-egy koncertekre. Amerikában nagyon bevált, hogy előadásaink előtt matinét tartunk a gyerekeknek, amelyen részleteket játszunk, hangsúlyokat magyarázunk, érdekességekre hívjuk fel a figyelmüket” – mondta el Kelemen. Varga Oszkár hegedűművész hozzáfűzte: az a céljuk, hogy tudatosuljon – a komolyzene kézzelfogható. „Nem a nagypapa, nem a bankár nagybácsi időtöltése, nem úri pompa, hanem élvezhető, bárki által értelmezhető szórakozási lehetőség” – hangsúlyozta.

Reklámok

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s