Harminc nemzetközi tervező mutatkozik be

A kreatív ipar nem csak kulturális terület, hanem komoly gazdasági erőforrás is

gombold újra„A nemzetközi piacok úgy is elérhetők, ha itthon tartjuk a termékfejlesztést, a vállalkozás központját” – mondja Böszörményi-Nagy Gergely, a budapesti Design Terminál főigazgatója. Az inkubációs központként működő vállalkozás idén második alkalommal rendezi meg október 3-5. között a Közép-Európai Divatnapokat (Central European Fashion Days), amelynek részeként sor kerül a Gombold újra! öltözéktervező verseny döntőjére is.

„A kreatív iparágak sokak fejében csak a kulturális ágazatokat jelentik, de a fejlett országokban ez egy komoly gazdasági terület. A fiatal tervezőkre ezért a jövő vállalkozóiként tekinthetünk, az idén nemzetközivé váló Gombold újra! kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy el tudjanak indulni ezen az úton” – mondta el lapunknak Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál főigazgatója. Az október 3-5. között második alkalommal megrendezendő Central European Fashion Days (CEFD) célja a regionális együttműködés erősítése: „A Visegrádi Négyekkel szoros kapcsolatban állunk, hiszen ambíciónk, hogy Közép-Európa kreatívipari központjává váljunk. Budapest volt már a régió trendjét meghatározó város, elég csak a reformkorra és a századforduló világára gondolnunk. Ennek a felfogásnak része, hogy egy ilyen esemény, mint a Gombold újra lehetőséget ad arra, hogy meghívjuk a többi ország tervezőit is, lehetőséget adva a nemzetközi bemutatkozásra” – hangsúlyozta a főigazgató.

A CEFD részeként kerül sor a Gombold újra! öltözéktervezői pályázat döntőjére is, amelyre idén először cseh, lengyel és szlovák pályaművek is érkeztek a hazai alkotások mellett. „Életre hívtunk egy olyan nagy nemzetközi, iparági eseményt, amelyre kereskedők, szakmai médiumok képviselői, és különböző véleményvezérek látogatnak el, akik sok tehetség sorsáról döntenek. A tehetségkutató díjául vállalkozásösztönző csomagokat alkottunk, amellyel a nyertesek portfóliójukat tudják bővíteni, kidolgozhatják gyakorlati terveiket és egy izgalmas, korszerű márkával léphetnek a piacra” – mondta el Böszörményi-Nagy Gergely. A Gombold újra! versenyen ezúttal tizenkilenc pályamű közül választja ki a szakmai zsűri a legjobb ruházati és kiegészítő tervezőt, a legtehetségesebb hazai versenyző pedig a Design Terminál különdíját viheti haza. Négy országból összesen több mint harminc tervező képviselteti magát a kifutón és a rendezvényt kísérő pop-up üzletekben a több ezer fős nemzetközi közönség előtt. A bemutatók mellett számos kiegészítő program várja a látogatókat: szakmai konferencia, kiállítás és exclusive buyer showroom is része lesz a három napos programsorozatnak. A korábbi évekhez hasonlóan a Design Terminál most is jótékonysági akcióval köti össze az eseményt, így a teljes jegybevételt az Ökumenikus Segélyszervezetnek ajánlja fel.

A Design Terminál egyébként nem csak arra fordít gondot, hogy Budapestre hívjon nemzetközi alkotókat, de a hazai vállalkozásokat is rendszeresen viszi külföldi bemutatókra. „Ösztönözzük a tehetségek hazai kibontakozását, mert a nemzetközi piacok a legkülönbözőbb ágazatokban úgy is elérhetők, ha itthon tartjuk a termékfejlesztést, a vállalkozás központját. Ugyanakkor fontosnak tartjuk a nemzetközi kapcsolatok kiépítését, így évről-évre bemutatjuk tervezőinket külföldi szakkiállításokon, nem csak a divatiparból, de a formatervezésből, a várostervezéshez kapcsolódó ágakból, sőt a design fókuszú interaktív szoftverek területéről is. Inkubációs szervezet vagyunk, évente nagyjából százhúsz cég elindulását és piaci érvényesülését segítjük a szabadalmi jogi védelemtől kezdve az üzleti modellfejlesztésen át a márkakommunikációig mindennel” – mondta el a főigazgató, aki hozzátette: a szervezet konzultációs programjának keretében havonta nagyjából tíz olyan vállalkozásnak adnak térítésmentesen tanácsot, amely már bizonyította életképességét és konkrét üzleti problémája van. A mentorprogram pedig egy ennél elmélyültebb közös munkát jelent, hiszen fél éven át foglalkoznak körülbelül öt ígéretes céggel.

A Városligeti Műjégpályán megrendezendő Central European Fashion Days a Design Hét Budapest nyitóhétvégéjén zajlik majd, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál társrendezvényeként. A rendezvény szakmai stábjához idén csatlakozik a Toni&Guy Fashion Week Budapest csapata is. Az eseményt nemeztközi szinten a – többek között a New York- és a Berlin Fashion Week rendezéséért is felelős – IMG Fashion támogatja.

 

 

Reklámok

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s