Közép-és Kelet Európa legnagyobb zenei vásárára készülünk

Új zeneszakmai kiállítással és folyóirattal jelentkezik a Hangszeresek Országos Szövetsége

BudapestMusicExpoKözép- és Kelet Európa legnagyobb zeneszakmai vásárát rendezi meg a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) Budapest Music Expo néven október 3-5. között a SYMA Csarnokban. A Hangfoglalásból kinőtt ingyenes rendezvény mellett bemutatták a szervezet új folyóiratát, a Music Media Magazint is, amely szakmaelméleti és gyakorlati cikkei mellett a laikus érdeklődőkhöz is szól.

Országos szervezetté nőtte ki magát a 2003-ban alapított HANOSZ, amelynek fő célkitűzése az élőzene megismertetése és megszerettetése, valamint a szakma érdekvédelmi feladatainak ellátása. „Sok változás történt az utóbbi időszakban, így megújítottuk az arculatunkat, a 2006 óta minden évben megtartott Hangfoglalás helyett idén megszervezzük a Budapest Music Expót, megjelentetjük a Music Media Magazint, amelyet nyomtatásban és online is elérhetővé teszünk. Szerepet vállalunk az iskolai és azon kívüli zeneoktatásban, így többek között idén huszonkettedik alkalommal rendeztük meg a Gitármánia tábort” – foglalta össze a HANOSZ legfrissebb fejlesztéseit Balogh Géza, a szervezet elnöke.
„Próbálunk egyszerűen kommunikálni, a legszélesebb közönséghez eljutni. Legfontosabb feladatunk a gyerekeket rávenni arra, hogy hangszert fogjanak a kezükbe. Tizenöt év után eljutottunk oda, hogy a magyar zenei élettel nagyon kritikusan foglalkozunk, feltérképezzük, hogyan működik a szakmában tevékenykedők élete, új sorozatokat indítunk, amelyekkel azt keressük, hogyan lehetne a körülményeket jobbá tenni. A zenész életformáról, a hivatásról próbálunk példaképeket mutatni, és változtatni a zenefogyasztási kultúrán” – ismertette Andrásik Remo, a HANOSZ főtitkára, a magazin főszerkesztője, aki elmondta, hogy a negyedévente megjelenő folyóirat mellett naponta frissülő online megjelenést is biztosítanak a zenei írásoknak.

Tátrai Tibor Liszt Ferenc-díjas magyar gitáros, zeneszerző a zene fiatalokra gyakorolt hatását illusztrálandó, elmondta: „Hamar bekerültem egy olyan körbe, amely segített gyorsan dönteni. Radics Béla gitárhordozójaként elhatároztam, hogy ezt az utat választom, hiszen olyan meggyőző erővel, akarással és munkával tudott alkotni, amit én szivacsként tudtam magamba szívni. A zene annyira közvetlen erővel hat, amennyire más művészet nem tud. Az elektromos gitár feltalálásával és Jimi Hendrix színrelépésével egy olyan szín került a zenébe, ami azelőtt ismeretlen volt” – fogalmazott, majd hozzátette: „A mai zenekultúra kimozdult az ősi állapotból, de annál jobb nem történhet, hogy halad a dolog előre. A zene hallgatása is átalakult zenehasználattá, mégis külön kell választani azt, amikor a számítógépen, vagy egy jó kis bárban sörözgetve találkozunk az előadókkal.”

Nagy Feró énekes, színész, dalszövegíró ehhez kapcsolódóan kiemelte: egyáltalán nem az a baj, hogy a számítógépes zeneszerzéssel bárkiből válhat szerző, hiszen így azt is kreativitásra ösztönzi a lehetőség, akinek nincs képzettsége. „A zenészek és a HANOSZ feladata azonban az, hogy ezekből az alkotókból művészeket képezzenek” – mutatott rá. Andrásik Remo a HANOSZ oktatási szerepére térve hangsúlyozta: „A jelenlegi zenei hozzáállás hiányosságait akkor tudjuk magunk mögött hagyni, ha tömegesen oktatjuk, hogy a zenét tekintve mi az érték és mi nem az.” Amellett, hogy Öröm a zene címmel a HANOSZ versenyt hirdet az ország általános iskolái között a zenei felszerelések fejlesztéséért, a SYMA három csarnokában október 3-5. között megrendezendő Budapest Music Expón Póka Egon basszusgitáros, zeneszerző Kőbányai Zenei Stúdiója is ad majd mintaórákat. A kiállítás régiót érintő várható hatását a Frankfurt Musikmesse nyugat-európai szerepéhez hasonlította Nagy Feró, hiszen a német, osztrák és cseh kiállítók mellett hazai hangszerkészítők, technikai bemutatók is jelen lesznek, sőt egy, a potméteren a kísérő és szóló hangszínt rögzíteni képes magyar találmány világpremierjére is sor kerül. Az A csarnokban a csendes programokat rendezik meg – azaz installációkat láthat a közönség, itt folynak az oktató-, és gyermekfoglalkoztató programok. A C csarnok három színpadán zajlanak a HANOSZ tehetségkutató döntői és a fellépő zenészek koncertjei, a B csarnok pedig a hangos csarnok nevet kapta, hiszen a látogatók itt próbálhatják ki a hangszereket.

Reklámok

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s