Igaz történet a Thália színpadán

blondinSzeptember 27-én 19.30-kor mutatja be a Thália Színház – befogadott produkcióként – Alonso Alegría perui szerző Kötélen a Niagara felett című színdarabját Gáspár Katával és Salinger Gáborral. A szöveget Salinger Richárd gondozta, zeneszerző Dés László, rendező Molnár-Keresztyén Gabriella.

Egy hatvan éves artista és egy tizenhét éves kislány találkozása a Niagara fölött – teljesen abszurd, egyben nagyon bátor és megmosolyogtatóan szórakoztató vállalkozás, ami tele van heroikus küzdelemmel, miközben nagyon szép és fontos dologról szól, az együttlétről, arról, hogyan tudunk eggyé válni. Alonso Alegría chilei születésű, Peruban élő drámaíró 1969-ben írt színdarabja két egymástól nagyon sok szempontból különböző ember találkozásáról, kapcsolatáról, magányról, bizalomról, őszinteségről, és az egymásra utaltság – egymásba kapaszkodás állapotáról mesél rendkívül szépen, sok-sok érzelemmel: meghatóan és mulatságosan.

Charles Blondin francia artista valós személy volt, 1824-ben született. 1859. június 30-án hajtotta végre első alkalommal hajmeresztő mutatványát: egy körülbelül 5 centiméter átmérőjű kötélen átsétált a Niagara-vízesés felett. Ehhez 330 métert kellett megtennie, miközben 50 méter mélyen alatta tátongott a Niagara roppant szakadéka. Ezután számos alkalommal ismételte meg mutatványát, folyamatosan nehezítve az átjutást: hamarosan bekötött szemmel ment át a kötélen, majd zsákban kelt át, később talicskát tolt a túlpartra, hogy aztán segédje oda-vissza szállítása után felálljon egy székre. A leghíresebb mutatvány azonban az előadás végére maradt, amikor is a féltávnál helyet foglalt a kötélen, omlettet sütött magának, és elfogyasztotta azt, mintha csak otthon tenné mindezt. Soha nem hibázott. Halálát 72 éves korában cukorbaj okozta.

A mű alapkonfliktusát épp az omlettes szám adja: egy rajongója, egy fiatal lány azzal vádolja meg Blondint, hogy csalt, mert nem tizenkét, hanem csak nyolc tojásból készített magának rántottát. A férfi nem veszi komolyan a lány vádaskodásait, ő azonban eltökélten harcol azért, hogy a kiégett artistát kirángassa fásult állapotából. Végül ráveszi, hogy együtt keljenek át a kötélen a vízesés felett. A darab a továbbiakban a gyakorlás hosszadalmas folyamatát mutatja be, miközben közel kerül egymáshoz a két magányos, sérült ember és igaz barátság szövődik közöttük. Természetesen a lélegzetelállító mutatványra is sor kerül, de hogy mi történik pontosan a Niagara felett, csak azok tudhatják, akik megnézik az előadást a Thália Színház Új Stúdiójában.

Reklámok

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s