Több mint kétszáz film az idei fesztiválon

jamesonA Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál 11. alkalommal szeptember 12-21-ig várja a hazai és nemzetközi filmbarát közönséget, filmes szakembereket, alkotókat és a filmszakma összes szereplőjét Miskolcon. A fesztivál küldetése és tematikája ebben az évben sem változik.  A világ filmművészetének legfrissebb és legszínvonalasabb kínálatát hozza Miskolcra: olyan nagyjátékfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentum- és animációs filmeket, amelyeknek mint eddig is, a fesztiválon lesz a magyarországi premierje.

A fesztivál történetében  rekordszámú,  több mint 200 filmet láthatunk idén. A versenyprogramban szerepelnek többek között angol, svéd, izlandi, kazah, izraeli, kanadai, kolumbiai, brazil, török, svéd, német, spanyol, dán, ciprusi, kubai, orosz, olasz és román filmek.  A Versenyprogramban 20 nagyjátékfilm, 13 dokumentumfilm, 33 kisjátékfilm, 19 animációs film, a Kitekintő szekcióban  8 nagyjátékfilm, a  Szlovák Animáció napján 33 animációs film, a Made by Spain program keretében három,  Magyarországon még nem vetített fesztiváldíjas alkotás, a Made in India program keretében egy új indiai film kerül bemutatásra. Emelletta  Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál  partnerfesztiváljainak bemutatkozása keretében  61 rövidfilm, az amerikai független filmeket forgalmazó Sundance Channel-nek köszönhetően  4 nagyjátékfilm, az egyéb kapcsolódó szakmai programok és retrospektívek keretében további 18 film kerül vetítésre.

A nagyjátékfilmes versenyprogram továbbra is válogat a friss felfedezések és a fesztiválokon befutott tehetségek művei között.  A 19 nagyjátékfilm között sok más alkotás mellett az egyik legkiemelkedőbb film, az izraeli rendezőnő, Vanessa Lapa dokumentumfilmje, A megfelelő ember (Der Anständige) lesz, amely Heinrich Himmler naplóin és magánlevelezésein keresztül mutatja be, hogy a tömeggyilkosok is csak átlagemberek. Olyan átütő erővel, hogy aki látja, az garantáltan nem fogja ezt a tényt elfelejteni. A dokumentumfilm azok  a magánlevelezések, fotók és naplók alapján született, amelyeket az amerikai katonák lefoglaltak, amikor 1945. május 6-án bevonultak a Himmler-rezidenciába Gmundban. Az anyag ezután huszonöt évre eltűnt, majd egy férfihoz került Tel-Avivban, aki az ágya alatt rejtegette további negyven éven keresztül. Végül Vanessa Lapa apja megvette a teljes dokumentációt, hogy a lánya feldolgozza és filmet készítsen belőle. A dokumentumfimet a Berlini Filmfesztiválon mutatták be átütő sikerrel, és a Legjobb Izraeli Dokumentumfilm díját is megkapta a Jeruzsálemi Filmfesztiválon. A rendezőnő személyesen is a  Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál vendége lesz alkotótársaival együtt a szeptember 16-án tartandó vetítésen, akik így személyesen is megosztják  a filmmel kapcsolatos érzéseiket, gondolataikat, tapasztalataikat.

Az idei Sundence filmfesztivál zsűri nagydíját és a közönség díját is megkapta a Whiplash, Damien Chazelle filmje, amely Andrew-ról, a 19 éves dobosról szól, aki rettegve a középszerűségtől mindent megtesz, hogy a legjobb legyen.  A siker iránti vágy még nyomasztóbbá válik számára, amikor bekerül a konzervatórium  zenekarába, amelyet a híres – és brutális módszereiről ismert – Terence Fletcher vezet, akiről úgy hírlik, semmitől nem riad vissza, ha arról van szó, hogy a legtöbbet hozza ki tanítványaiból.  

Az október 2-ai magyar premierje előtt itt láthatja a közönség a svéd-dán-norvég kooprodukcióban készült Turistot – Ruben Östlund rendező munkásságának legújabb darabját. Egy svéd család a francia Alpokba utazik néhány napra síelni. Süt a nap, a lejtők varázslatosak, de aztán egy étteremre lecsap a lavina és minden megváltozik. Az étterem vendégei a szélrózsa minden irányába menekülnek, miközben Ebba a férjét hívja, hogy segítsen megvédeni a gyermekeiket. Tomas azonban menti a saját életét…Bár a várt katasztrófa végül elmarad, a család élete így is fenekestül felfordul. Vajon milyen ember az apa? Tomas és Ebba házassága megrendülni látszik, miközben Tomas elkeseredetten küzd azért, hogy helyreállítsa a tekintélyét. 

Ugyancsak nagy érdeklődésre tarthat számot a versenyprogramban a The Two Faces of January, a Kétarcú január című film, amelynek Hussein Amini a rendezője, a főszerepekben pedig Kirsten Dunst-ot, Viggo Mortensent és Oscar Isaac-ot láthatjuk. A történet 1962-ben játszódik: Egy elbűvölő amerikai házaspár, a karizmatikus Chester MacFarland és gyönyörű, fiatal felesége, Colette, Athénba érkezik. Találkoznak Rydal-lel, a görögül is beszélő amerikaival, aki – amellett, hogy idegenvezetőként dolgozik – a turisták megkopasztására szakosodott. Rydal nem tud ellenállni Colette bájának és Chester gazdagságának,, ezért elfogadja a pát vacsorameghívását. De MacFarlandékra is igaz a mondás: nem mind arany, ami fénylik.

A Free Entry Kerékgyártó Yvonne filmje, Pusztai Lucával, Barta Ágnessel és Sándor Péterrel a főszerepekben. Betty és barátnője, V előtt nagy cél lebeg: ki akarnak jutni a Sziget fesztiválra. Pénzük nincs, de van némi vevőre váró füvük.  A buli egész éjjel tart! V csinos lány, aki tudja, hogyan kell kihozni a legjobbat abból, amit a természet adott. Betty visszahúzódó és félénk, nem igazán tudja hogyan fogja a cigarettát, mit mondjon a fiúknak. De egy vita után fordul a kocka és a lányok útjai szétválnak.

Az Egy kemény tojás bosszúja, a Manieggs – Revenge of the Hard Egg, Miklósy Zoltán animációs  filmje egy frissen szabadult elítéltről szól, aki az igazságtalanul eltöltött két hetes börtönbüntetésért bosszúhadjáratot indít. Kalandos nyomozása során a Kínai sárkány klán-tól kezdve az illegális ketrecharcokon keresztül, egészen a nagy bankrablásig mindennel találkozik. Ám a végére egy olyan fordulattal kell szembenéznie, amire még a harcedzett akciófilm rajongók sem számítanak.

A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan (For Some Inexplicable)  című film  Reisz Gábor rendezésében  Áronról szól, aki lassan belép a harmincasok táborába. Most fejezte be az egyetemet, munkát keres, de nem igazán tudja mihez is kezdjen az életével. A 30. születésnapjára szervezett bulin rájön, hogy a barátnőjének van valakije. Teljes kétségbeesésében alaposan a pohár fenekére néz. Egy Lisszabonba szóló jeggyel a zsebében tér magához. Úgy dönt, elfogadja a kihívást és nekivág az ismeretlennek.

A Karlovy Vary Filmfesztivál nyitófilmje, az I Origins, Az origo egy sci-fi dráma Mike Cahill rendezésében. Ian Gray molekuláris biológiát tanul, a szakterülete a szem evolúciója. Beleszeret egy lányba, akivel a világnézetük radikálisan eltérő, de ez csak még jobban elmélyíti kapcsolatukat és örök hűséget esküsznek egymásnak. Évekkel később Ian és a munkatársa, Karen, fantasztikus felfedezést tesz, ami megrengetheti a világot. Kockára téve a munkáját és a családját, Ian elutazik a világ másik végére, hogy megtudja az igazságot és annak esetleges következményeit. Az amerikai film főszereplői Michael Pitt, Steven Yeun és Astrid Bergès-Frisbey.


A Kitekintőben a hagyományoknak megfelelően a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál elhozza  az elmúlt év legfontosabb alkotásait. A nyitófilm a Land Ho! lesz, amely Aaron Katz és Martha Stephens alkotása. A történet az egykori pimasz sebészről, Mitch-ről szól, aki nem élvezi a nyugdíjas éveket. Ráveszi egykori sógorát, a joviális Colint, hogy utazzon el vele Izlandra. A páros végigjárja Reykjavík kocsmáit, trendi gyógy- és wellness fürdőit és kalandos éttermeit, mindezt azért, hogy visszakapjanak valamit az ifjúságukból. Szereplők: Earl Lynn Nelson, Paul Eenhoorn és Daníel Gylfason.

A szeptember 18-i magyar premier előtt láthatjuk Miskolcon a Sráckor, azaz Boyhood címú filmet Ellar Coltrane, Ethan Hawke és Patricia Arquette főszereplésével Richard Linklater rendezésében. Mason nem csak az idegesítő lánytestvérével, de elvált szüleivel is kénytelen megküzdeni. A papája fura,  egyedülálló mamája pedig, aki – amellett, hogy igyekszik végre befejezni a tanulmányait – folyton rossz pasiba szeret bele. Ennek a kaotikus érzelmi világnak a közepén csücsül Mason, akinek a csípős megjegyzései az évek múlásával egyre ütősebbek lesznek.

A brit rendező, Mike Leigh filmje, a Mr. Turner az angol festők egyik legnagyobbikáról, Turnerről szól.. J.M.W. Turner a fény szerelmese volt, imádta, amit az épületekkel, városokkal, tengerrel és hajókkal, hegyekkel és völgyekkel tesz. A Mr. Turner egy olyan férfi portréja, aki elhidegült két lánya anyjától, ragadozóként vadászik a házvezetőnőjére és igazi áldásként tekint az élete alkonyán beköszöntő, váratlan szerelemre. Szereplők: Timothy Spall, Paul Jesson, Dorothy Atkinson.

A Parador Húngaro című magyar-kolumbiai film a Bogota belvárosában található, több évtizedes múltra visszatekintő híres kis kifőzdében, a Parador Húngaro-ban játszódik. A tulajdonos, Villás György, vagy ahogy Kolumbiában ismerik Jorge, az 50-es évek végén érkezett. Jorge-val szemben ott van Patrick, a szívében magyar amerikai, aki egész életében nomádként élt. Ők ketten, minden különbözőségük ellenére, igaz barátokká válnak.  A filmet : Patrick Alexander és  Aseneth Suarez Ruiz rendezte.

Az Egy éjszaka az öreg Mexikóban (Una Noche En El Viejo México/ A Night I Old Mexico)  Emilio Aragon filmje a főszerepekben Robert Duvall, Jeremy Irvine és Angie Cepeda. Red nem adja meg magát az öregségnek, beugrik a Cadillacbe és az unokájával Mexikóba utazik. Megállnak egy mexikói kisvárosban, ahol megismerkednek Pattyvel, aki azt reméli, a két férfi az esély a jobb életre. Road movie a túlélésről, és arról, hogy mindenkinek joga van eldöntenie hogyan érjen véget az élete.


A Roma-Kép 2014 programot a fesztivál szervezői  a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézetével karöltve állították össze. A Roma-Kép program keretében romákról szóló filmek kerülnek bemutatásra, de vetítésre kerül Sára Sándor Feldobott kő című klasszikusa is. A film története 1949-50 táján kezdődik, a személyi kultusz éveiben, és egy fiatalember sorsán keresztül beszél az ötvenes-hatvanas évek magyar történelméről. A rendező önéletrajzának elemeiből összegyúrt főhőst, Balázst ( Balázsovits Lajos) az érettségi után felveszik ugyan a főiskolára filmrendező hallgatónak, de mivel időközben apja egy politikai ügy miatt börtönbe kerül, visszavonják a felvételét. Ezt követően egy vízierőmű, majd egy tanyaközpont létesítésénél helyezkedik el földmérőként, és ismerkedik meg a korszak társadalmi visszásságaival.
Az évfolyam-filmek között olyan alkotásokat láthatunk, mint a Hullócsillag Heni, Váradi-Orosz Kristóf alkotása, az Én egyszerű ember vagyok című film Méhi Borbála rendezésében. A Neked mi a sorsod? című filmet Paulisinecz Éva rendezésében, a Cigány vagyok, jól élek című alkotást pedig Temesvári Adrien rendezésében láthatjuk.


Az 5 éves CineClassics sorozat különösen gazdag programmal ünnepel. Központjában a 100 éve született díva, Tolnay Klári, az éppen 80 éve Lillafüreden forgatott Meseautó, valamint Orson Welles – magyar-horvát származású élet- és alkotótársával, Oja Kodarral, azaz Pálinkás Olgával készített – késői, ritkán látható filmje, A halhatatlan történet és filmtöredékei állnak. Továbbá itt lesz a Sára Sándorról készült portrékötet és portréfilm ősbemutatója, Valdis Oskarsdottir, a Születésnap és az Egy makulátlan elme örök ragyogása BAFTA-díja vágója, Thomas Vinterberg, Gus Van Sant és Ryan Gosling alkotótársa, valamint Alfredo Mayo, Pedro Almodovar operatőre, a Kika és Tűsarok képi világának megalkotója tart mesterkurzust a Jameson CineFesten.


A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon négy ország kap majd kitüntetett figyelmet  a versenyprogramon kívül:  a rendezvényen India, Spanyolország, Szlovákia és Franciaország filmművészete mutatkozik be, ezen országok neves alkotói és szakemberei részvételével.   India filmművészete Made In India elnevezésssel szeptember 14-15-én mutatkozik be,  Szlovákia a Day of Slovak Animation keretében szeptember 13-14.én, a spanyol Made by Spain címmel szeptember 18-19-én, a French Cinema Day pedig szeptember 16-án lesz a legfrissebb francia filmalkotásokkal.
A Made In India program keretében a A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál vendége, kiemelt előadója  és egyben zsűritagja lesz Sandeep Marwah, az indiai Marwah Stúdió elnöke és tulajdonosa, aki két indiai filmet hoz bemutatásra és mint India legnagyobb filmakadémiájának igazgatója, mesterkurzust fog tartani fiatal filmesek részére. A rendezvényt India magyarországi nagykövete, Malay Mishra is megtiszteli jelenlétével.
Sandeep Marwah  az első indiai filmstúdió, a  Marwah Studios Enterprise alapítója volt 1986-ban, amely azóta India vezető filmstúdiója, média-oktatási centruma lett, amely kulcsszerepet játszott az Észak-Indiai filmipar megújításában. Az általa alapított Noida Film City az egyetlen olyan hely a világon, ahonnan 50 csatorna programját sugározzák, és az egyetlen olyan, ahol 2500 nagyjátékfilm és tévéprogram készült eddig több, mint 100 televízió csatorna számára. A Sandeep Marwah által alapított filmes iskolában a világ 90 országából érkező mintegy 12 ezer diákot oktatnak. A  Marwah Studios Enterprise ezen kívül produkciós cégként eddig 2000 rövidfilm produceri teendőit látta el. A birodalomnak nemrég rádióállomása is lett Radio Noida néven, valamint olyan nemzetközi leámyvállalatai, cégei vannak, mint  az International Film & Television Research Centre, az International Films & TV Club,az  International Children’s Film Forum, az International Public Broadcasting Forum vagy a World Peace Development And Research Foundation.
Harmadik alkalommal, immár kibővített formájában kerül megrendezésre  a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál ideje alatt a III. Miskolci Nemzetközi Filmvásár. 
A felsoroltakon számos workshop és mesterkurzus színesíti majd a szakmai programokat a hazai és külföldi filmszakma elismert alkotóinak részvételével. Lesz filmszakmai nap a Magyar Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság képviselőinek közreműködésével.


 A hagyományoknak megfelelően a fesztivál második hétvégéjén, szeptember 18-21-ig Miskolc főterén a legismertebb hazai könnyűzenei együttesek és előadók fogják a fesztiválra látogatók kikapcsolódását garantálni.  Idén bővült a paletta a Nagy-Szín-Pad első öt helyezettjéből három résztvevővel, a Mary Popkids-el, az Ivan & The Parazollal, a Cloud 9+-al, valamint a  hip-hop és elektronikus stílusokkal, de most is itt lesznek az eddig is népszerű alternatív és folk, rock előadók, valamint népszerű miskolci zenekarok is. Fellép többek között a Magashegyi Underground, az Intim Torna Illegal, a Halott pénz, a Saveme, a Kerekes Band és a Carbonfools. A nagyközönség kedvéért, tisztelegve a 80-as évek előtt, az 5 órai táncdalfesztivált is élvezhetik a fesztiválozók, amelynek keretében Csepregi Éva, Zalatnay Sarolta + Reflex, Soltész Rezső, valamint Korda György és Balázs Klári állnak színpadra.

Reklámok

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s