Kamarazenétől a színházig

tisztelt hazudozóSzakonyitól Grecsóig – hat új bemutatóval készül a Rózsavölgyi Szalon

Hat új bemutatót tervez a következő évadban a Rózsavölgyi Szalon, amely szeptemberben a Vidor Fesztivál meghívottjaként, és a Színházak Éjszakája programjának résztvevőjeként is szórakoztatja a közönséget. Az új évadban fellép mások mellett Pogány Judit, Őze Áron és Molnár Piroska is.

Harmadik teljes évadát kezdi a Rózsavölgyi Szalon, amely idén a színházi darabokra helyezi a hangsúlyt programjának kialakításakor. „A szalont eredetileg kamarazenei játszóhelynek képzeltük, majd kiderült, hogy a színházra sokkal nagyobb az érdeklődés. Utóbbi felé tehát nyitottunk, a zenés esteket pedig havonta egy alkalommal szervezzük meg. Az új évadban repertoáron tartjuk nagy sikerű előadásainkat, de hat új bemutatót is tervezünk, témaválasztásában általában hasonló módon, mint ahogy az elmúlt két évben” – ismertette lapunkkal Zimányi Zsófia, a Szalon művészeti vezetője.

A szalon-színjátszás keretei túl nagy létszámmal dolgozó darabokat nem engednek meg, így sok esetben olyan műveket láthatnak nálunk a nézők, amelyeket ritkán játszanak vagy korábban egyetlen más színház sem mutatott még be. A bensőséges környezet felveti a kérdést, vajon a fellépők hogyan viszonyulnak a nézők közelségéhez. „Nálunk csak olyanok jelennek meg, akik szeretik a kis tereket. Különleges művészi beállítottság kell ehhez, de vannak olyanok, akinek vonzó, hogy ennyire együtt kell játszaniuk a közönséggel. Nálunk másképp kell dolgozni, eltérő eszközöket kell használni, mint egy nagyobb színházban – gondoljunk csak a sminkelésre. Ezeket a részleteket ugyanakkor mindig a rendező gondolja ki, hiszen ő tudja, mit szeretne megvalósítani” – mondta Zimányi.

A következő évadban mind az irodalom, mind különböző kiegészítő programok is helyet kapnak a műsorban: „Sokan jelentkeznek, hogy szeretnének bemutatkozni a Rózsavölgyiben, ezért irodalmi estjeinket továbbra is megrendezzük, a zenei produkciókhoz hasonlóan átlagosan havonta egyszer. Ezen felül kiegészítő programokat is rendezünk, például lesz egy klubprogram, amelyen stylist segít nőknek a ruhatár megújításában, megmutatva, milyen módon készíthetők új darabok régi ruhákból. A hagyományoknak megfelelően folytatódnak a bridzstanfolyamok is, kezdő és haladó tanfolyam is indul szeptembertől” – foglalta össze a művészeti vezető. Bár a Szalon korábban kiállítások helyszíne is volt, Zimányi Zsófia tervei szerint ezeket nem fogják rendszeresen ütemezni, akkor rendeznek tárlatot, ha valóban magas színvonalú anyag kerül birtokukba.

A Rózsavölgyi szakmai sikereket is magáénak tudhat, hiszen az elmúlt két szezonban előadással jelenhettek meg a Pécsi Országos Színházi Találkozó OFF programjában. Az első évad után Polcz Alaine, idén pedig Nádas Péter darabjával és a Tisztelt hazudozóval. Ezen felül a Vidor Fesztivál meghívottja is, ahol szeptemberben szintén a Tisztelt hazudozó kerül színpadra. A szalon bekerült az idei Színházak éjszakájának programjába is, a Katona József Színházzal együttműködve adják elő a már említett Grecsó-darabot.

A Rózsavölgyi Szalon első bemutatója szeptember 12-én lesz Grecsó Krisztián Mellettem elférsz című művéből, amelyet Bécsben már láthatott a közönség. Az előadás különlegessége, hogy a hat szereplő mindegyike három szerepet játszik majd.

A második bemutató Válás Kaliforniában címmel a férfi-női viszonyokat kutatja Für Anikó és Balikó Tamás szereplésével, utóbbi rendezésében.

A Szalon ősbemutatót tart a Romance.com című darabbal, amely az internetes társkeresés világába kalauzol Molnár Piroska és Jordán Tamás főszereplésével. A humoros hangvételű színmű egy nagymamáról szól, aki nem kedvelve unokája udvarlóját, megfelelő fiút kezd keresgélni, közben rátalálva saját társára.

Az Isten háta mögött több kis történetet fűz össze a kisvárosi Amerikáról. Zakariás Zalán rendezésében, Tóth Ildikó és Domokos László főszereplésével olyan képpel ismerkedhetnek meg a nézők, amely kevéssé ismert az Újvilágról.

Érdekes bemutatónak ígérkezik Szakonyi Károly Örvény című darabja, amely eredetileg rádiójáték formájában dolgozta föl Dosztojevszkij életét, majd most dolgozta át színpadi drámává. Utolsó bemutatóként Nabukov: Lolita című egykori kultuszregény színpadi változatát láthatja a közönség László Zsolt, Csobot Adél, és Tóth Ildikó főszereplésével, Bagó Bertalan rendezésében.

Reklámok

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s