Tizenegy előadás érkezik a vidéki teátrumokból

Jelenet a soproni Üvegcipőből
Jelenet a soproni Üvegcipőből

Jelentős magyar szerzők darabjai mutatkoznak be a budapesti közönségnek a Thália Színházban

Szeptember 6-13. között rendezik meg harmadik alkalommal a Vidéki Színházak Fesztiválját, amelyen nyolc nagyszínpadi és három stúdió előadást láthat a közönség. A hagyományoknak megfelelően idén is öttagú zsűri értékeli majd a produkciókat több kategóriában. A műsorban szerepel majd Móricz Zsigmond Pillangója, a Kaposvárról érkező filmadaptáció A király beszédéből, és Molnár Ferenc Üvegcipő című darabja is.

„Befogadó színház lévén, a Thália Színháznak feladata, hogy ilyen, a hazai színházi életet megmozgató, a közönség figyelmét felkeltő programokat hozzon létre. A fesztivál keretében történő meghívás vállalás és gesztus is a színházak felé, hiszen az ő produkciójukkal nyitjuk saját évadunkat” – mondta el lapunk kérdésére Lantos Anikó, a budapesti Thália Színház fesztiváligazgatója. „Folyamatosan kapcsolatban állunk az ország színházaival, figyelemmel kísérjük a bemutatóikat, így az évek folyamán kialakult egy válogatási módszer. Ennek is köszönhető, hogy külön törekvés nélkül, idén is a magyar szerzők művei lesznek többségben a fesztivál programjában. Büszkék vagyunk arra, hogy irodalmunkban ennyi elismert szerzőnk van a Móricz Zsigmond-művek mellett például, Szabó Magda, Bródy Sándor, és Molnár Ferenc-darab is látható lesz.” Mint ahogy a korábbi években már kialakult, idén is öttagú zsűri dönt majd a legjobb produkciókról. Az ítészek csapata idén is vegyes összetételű lesz, a közönségzsűri tagon kívül részt vesz színész, író is a munkában.
Lantos Anikó kiemelte, hogy az emberek nagy része nem jut el vidékre, még a szakma sem. „Ez egy olyan esemény, amely felé érdeklődéssel fordul a közönség, és mivel ilyenkor még a kollégák sem leterheltek, egymást is meg tudják nézni – azaz a szakma is tájékozódik. A vidéki teátrumok éppen ezért szeretnek bemutatkozni a fővárosban, hiszen a Vidéki Színházak Fesztiválja olyan megjelenési lehetőség, amit máshogy nem is lehet biztosítani.”
A Vidéki Színházak Fesztiválja minden színháznak, így a szerényebb költségvetésből gazdálkodóknak is lehetőséget teremt arra, hogy egy szélesebb közönség előtt mutathassák be produkciójukat. A részvételt ugyanis teljes egészében a Nemzeti Kulturális Alaptól kapott pályázati összegből állja a Thális Színház, amely minden évben huszonöt millió forint körül mozog.
A fesztivál, nyitó, nagyszínpadi előadása szeptember 6-án, a Székesfehérvári Vörösmarty Színház Pillangó című előadása lesz Horváth Csaba rendezésében, melyet Móricz Zsigmond regényéből Gyökössy Zsolt írt színpadra.  A következő napok nagyszínpadi előadásai lesznek: A király beszéde a Kaposvári Csiky Gergely Színháztól,  a Veszedelmes viszonyok színpadi változata a Veszprémi Színház előadásában,  Móricz Zsigmond Rokonok című darabja a tatabányai Jászai Mari Színház – Népház produkciójában, Szabó Magda Régimódi története a debreceni  Csokonai Nemzeti Színház előadásában. A Miskolci Nemzeti Színház Bródy Sándor A tanítónő című darabját adja elő, amely szerepelt az idei POSZT versenyprogramjában is.  A fesztivált szeptember 13-án a Pécsi Nemzeti Színház Georges Feydeau Bolha a fülbe című előadása zárja, Méhes László rendezésében.
A stúdió előadásokat a Kecskeméti Katona József Színház Hosszú út az éjszakába című előadása nyitja Zsótér Sándor rendezésében, majd  a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház Szép Ernő két egyfelvonásosából írt Május! című előadásával mutatkozik be Szikszai Rémusz rendezésében. A sort a Szolnoki Szigligeti Színház Kiss József A boldog című darabja zárja.
A rendezvény ideje alatt a fesztiválon fellépő társulatok elmúlt évadának előadásaiból összeállított fotókiállítással és szabadtéri programokkal is várják az érdeklődőket. A Thália előtt egy szabadtéri színpad lesz felállítva, a közönség pedig minden nap 18-19 óra között találkozhat egy együttessel, zenekarral abból a városból, ahonnan a nagyszínpadi előadás érkezik. Az előadás felvezetőjeként szolgáló műsorban lesz néptánc, jazz- és fúvósegyüttes is.

Reklámok

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s