Konfliktusok szegélyezik az első Magyar Filmhetet?

Legalább százötven filmet várnak az első Magyar Filmhét versenyprogramjába

Első alkalommal rendezi meg a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF), a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Magyar Filmakadémia október 13-19. között a Magyar Filmhetet, amelyen nagyjából százötven film tizenhét kategóriában mérettetik meg a szakma és a közönség előtt. Az alkotók szeptember 8-ig nevezhetik filmjeiket, a szervezők bemutatkozási lehetőséget biztosítanak minden produkció számára, amely eleget tesz a pályázati feltételeknek.

Tegnap indult a nevezési időszak az első alkalommal megrendezendő Magyar Filmhét versenyprogramjába, amelybe az alkotók 2012. január 1. és 2014. december 31. között moziforgalmazásban vagy hazai televíziós csatornákon vetített, illetve vetítendő filmjeiket nevezhetik. „A Magyar Filmhétre azért kerül sor, mert mindig is igény volt arra nézve, hogy az egész szakma részt vehessen a legjobb filmek kiválasztásában, elbírálásában. A Magyar Filmakadémia angol-francia mintára jött létre, idén részt vesz a hazai filmalkotások seregszemléjének megrendezésében, jövőre pedig már önállóan bonyolítja azt” – mondta el az 1. Magyar Filmhét sajtótájékoztatóján Novák Emil rendező-operatőr, a közelmúltban alapított Magyar Filmakadémia elnöke. Újságírói kérdésre hangsúlyozta, hogy az új szemle nem a Magyar Operatőrök Társasága (MOT) által alapított és működtetett, több mint tíz éves múltra visszatekintő Aranyszem Operatőr Fesztivál helyett lesz, hiszen annak megrendezéséről a Filmakadémiától teljesen függtlen MOT dönt. Hozzátette, a korábban kifejezetten az operatőrök bemutatkozási fórumaként működő Aranyszem a Filmhét megjelenésével új lehetőségeket találhat, jobban megfelelhet eredeti céljának.

Az elnök cáfolta a korábban több médiumban megjelenő híreket, miszerint a Filmakadémia önkényesen szelektálna az alkotók között a tagfelvételi eljárásban. „Személy szerint több mint hétszáz meghívót küldtem ki, de bárkit fogadunk, aki valaha részt vett egy film elkészítésében. A testület célja a szakmaiság biztosítása, ezért a rendezőktől kezdve a díszlettervezőkön és sminkmestereken keresztül a zeneszerzőkig mindenkit szívesen fogadunk.” Felvetődött, hogy a kritikusok mennyire vannak kizárva a tagság sorából. Novák Emil szerint az alapító okiratból világosan kiderül, hogy a szervezet tagjai stábtagok lehetnek, azaz kritikus is jelenetkezhet, ha alkotóként részt vett már életében legalább egyszer valamely film forgatásában. Hozzátette, nem tartja kizártnak, hogy idővel az Akadémia új tagozatokkal fog bővülni, addig azonban a meglévő rendszert szükséges megerősíteni. A sajtótájékoztató résztvevői kitértek a Szőcs Géza által korábban bejelentett Nemzetközi Filmfesztivál kérdésére is: a Magyar Filmhétnek ezzel semmilyen kapcsolata nincs, a kettő rendezvény nem ütközik, a fesztivál rendszere még kialakításra vár.

Havas Ágnes, az MNF vezérigazgatója hangsúlyozta: a Magyar Filmhétre nevezhet minden állami támogatásban és független forrásból megvalósuló filmalkotás. „A filmszakma megújulóban van, 2012 óta pedig egy teljesen friss rendszerben születnek meg hazai produkcióink. Azóta ugyanakkor összegyűlt annyi mű, hogy bemutatkozhatnak egy színvonalas verseny során.” A versenyprogram fő helyszíne a MOM Park mozija lesz, a bemutatandó produkciókról megfelelően magas számú pályázat esetén a Filmakadémia által felállítandó előzsűri dönt majd. Több kiegészítő programra is sor kerül majd, így az Uránia Nemzeti Filmszínházban In Memorian címmel retrospektív vetítéseket rendeznek a legjelentősebb magyar filmesek, mint Maár Gyula, Jancsó Miklós, Szécsényi Ferenc rendezők, Illés György és Hegyi Barna operatőrök műveiből. Az elmúlt három év magyar filmjeinek plakátjaiból kiállítás is nyílik, amelyek közül szakmai zsűri és a közönség is kiválaszthatja a legjobban sikerültet. A Magyar Nemzeti Digitális Filmarchívum (MaNDa) október 14-én nemzetközi szakmai konferenciát szervez restaurátorokkal, archív szakemberekkel, amelynek fő témája az új technológia használata és a régi filmek megőrzése lesz.

A konferencia apropóját a Magyar Filmhét nyitófilmje adja, amelynek bemutatására a Művészetek Palotájában kerül sor. „Kertész Mihány – ismertebb nevén Michael Curtiz -, a Casablanca Oscar-díjas rendezőjének egyik legelső, még némafilmjét tűzzük műsorra. 2008-ban került a MaNDa-hoz, majd egy nemzetközi felújítási munkát követően idén került vissza hazánkba a produkció. Az 1914-ben készült A tolonc című alkotás szerencséje az volt, hogy gyártási hibás volt a tekercse – zsugorodott, ezért közelebb kerültek egymáshoz az osztások és a vetítőgépben remegett a film. A raktár egy kívüleső szegletében így amradt meg száz éven keresztül, most pedig úgy sikerült restaurálnunk, hogy a remegést is megszüntettük” – mondta el Lovas Lajos, a MaNDa főigazgatója. A film egyébként a korszak magyar sztárjait vonultatja fel, többek között ez Jászai Mari egyetlen filmes felvétele.

A Magyar Filmhét 100-120 millió forintos költségvetésből gazdálkodik, amelyet az MNF és az NMHH biztosít. A díjak tizenhét kategóriában kerülnek majd kiosztásra, többek között a legjobb dokumentumfilm, animációs film, természetfilm, tévéjátékfilm és mozifilm címen.

Reklámok

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s