Interneten már elérhetőek az új tankönyvek

tankönyvSzeptembertől huszonhét megújuló tankönyv, valamint huszonegy munkafüzet és két szöveggyűjtemény, tehát összesen ötven könyv (hatvankét kötet) jelenik meg az általános iskolák 1., 2., 5., 6. és a középiskolák 9., 10. évfolyamai számára. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a kísérleti tankönyvek és taneszközök elkészítését az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) végezte.

A tankönyvek 62 kötete online változatban, letölthető pdf formátumban 2014. augusztus 5-étől elérhető az OFI weboldalán (www.ofi.hu/letoltheto-tankonyvek), így a pedagógusok, diákok és szülők egy hónappal az iskolakezdés előtt megismerkedhetnek az új tankönyvekkel.

A tankönyveket ősztől 126 iskola és 966 – önként erre a feladatra jelentkező – pedagógus fogja úgy használni, hogy dokumentált tapasztalatai beépülhessenek majd a fejlesztés további folyamatába. A kísérleti tankönyvek nyomdai munkálatai befejeződtek, a kötetek a Könyvtárellátó (KELLO) raktáraiból jutnak el az iskolákba.
A kísérleti tankönyvek fejlesztésénél hangsúlyos a tudományos és tanárképző intézmények (egyetemek), valamint a gyakorló pedagógusok osztálytermi tapasztalatainak felhasználása is. Az új taneszközök a korszerű, tanulóközpontú oktatási elvre épülnek és a diákok kompetenciáinak fejlesztésére fókuszálnak. A megújuló tankönyvek sokszínűek, számos pedagógiai módszert vonultatnak fel és a legkorszerűbb pedagógiai metodikák felhasználásával készülnek.
A kísérleti tankönyvek tankönyvvé nyilvánításával kapcsolatban meghatározó elvi újítás, amelyre korábban ekkora körben nem volt példa, hogy a majdani végső változatok elkészítése a pedagógusok, diákok és szülők véleményeinek érdemi és meghatározó figyelembevételével történik. Ezért nevezi a jogszabály ezen könyveket kísérleti tankönyveknek. Az ilyen, kipróbáláson alapuló tankönyvfejlesztésre a piaci alapú tankönyvellátás korábban nem adott lehetőséget.
A megújuló tankönyvek többségét önköltségi áron (kötetenként kb. 350-400 Ft), a szakiskolai kísérleti közismereti tankönyveket pedig térítésmentesen biztosítja az OFI a diákoknak. A megújuló tankönyvellátás már az idei évben több mint 1,5 milliárd forint megtakarítást eredményezett, melyből félmilliárd forint a családok pénztárcájában maradt (olcsóbbak lesznek a könyvek), 1 milliárd forinttal pedig a költségvetés kiadásai csökkennek.

Reklámok

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s