Harminc éves a Visegrádi Palotajátékok

A Visegrádi Palotajátékokon autentikus hagyományőrzőkkel ismerkedhet a közönség
A Visegrádi Palotajátékokon autentikus hagyományőrzőkkel ismerkedhet a közönség

Harmincadik éve rendezik meg a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat július 11-13. között, ahová nyolc országból érkeznek hagyományőrző társulatok. Idén újdonságként színházi előadást is láthat a közönség, betekinthet a történelmi borvidékek kultúrájába és megismerkedhet a hétszáz évvel ezelőtti szakácstudomány rejtelmeivel is.

„Egyenlők közti elsőségét ez a rendezvény máig őrzi nem csak Magyarországon, de Közép-Európában is. Gyökerei a Visegrádi Királytalálkozóra vezethető vissza, ennek az európai folyamatokat megváltoztató emlékét őrzi a Visegrádi Palotajátékok” – fogalmazott lapunknak Félegyházi András, a város polgármestere. Cseke László, a Szent György lovagrend vezetője, a Palotajátékok főszervezője kiemelte, hogy a rendezvény a Visegrádi Négyek 1991-es szerződésében foglalt eszméket is őrzi: „Két év múlva lesz huszonöt éves a megállapodás, és nagyon készülünk erre az évfordulóra. Fontos a település számára, hogy e politikai csoport tevékenységéhez szervesen kötődik a város.”

A Szent György lovagrendet közel 700 éve alapította Károly Róbert Visegrádon, ez volt az első király által alapított társulat. Jelenleg négyszáz taggal működik a lovagrend, legfontosabb célja a karitatív, a tudományos és a hagyományőrző tevékenység. Ennek részeként rendezik meg idén már harmincadik éve a Palotajátékokat, amelyre nyolc országból érkeznek lovagok. „Csehország, Ausztria, Németország, Szlovákia, Szerbia, Szlovénia, Románia és Olaszország hagyományőrző csoportjai jönnek hozzánk másfél ezer emberrel, továbbá naponta a lakosságszám tízszeresét kitevő vendéggel, ami jelentős kihívást jelent egy 1900 fős településnek” – mondta el kérdésünkre Cseke.

Non-profit rendezvényként állami támogatással nem rendelkezik a programsorozat, pályázatokból szervezik meg a szükséges forrásokat. „Akik

Félegyházi András polgármester szerint
Félegyházi András polgármester szerint akik itt fellépnek, elkötelezettségből teszik.

itt fellépnek, többnyire elkötelezettségből teszik, illetve cserébe jelenlétükért, számítanak a Szent György lovagrendre külföldi eseményeken. Ettől szép ez a program, harminc év alatt nem üzletiesedett el és nem ment el vásári forgatag irányba. Sikerült megőrizni az eredeti lelkét, és ez nagyban a lovagrendnek köszönhető” – hangsúlyozta a polgármester.

Cseke László ehhez kapcsolódóan kiemelte: kihívást jelent annak eldöntése, hogy mennyire változtassanak a meglévő programokon és milyen mértékben, irányban tegyék ezt ragaszkodva a hagyományokhoz. „A Visegrádi Palotajátékok tagja a Történelmi Játékok Nemzetközi Szövetségének, itt sok olyan segítséget kapunk, hogy ha bővíteni szeretnénk programunkat, ahhoz megfelelő színvonalú hagyományőrző csoportokat találunk. Az állandóság mellett tehát folyamatos megújulásra törekszünk.”

Az eddigieknek megfelelően részt vesz a rendezvényen Kassai Lajos lovasíjász, a csallóközi lovasíjászok, a kisújszállási szabad lovagok rendje, megközelítőleg százötven páncélos Börzsönyből, Szegedről, Debrecenből és a Kárpát-Medence különböző pontjairól. Újdonságként egy színházi fesztivált is terveznek a jövőben, ebben az évben pedig bemutatják Madách Imre Csák végnapjai című drámáját. A királyi udvarban lesznek a borászok, akik reprezentálják a történelmi borvidékeket. A gasztronómia területén fontosnak tartják a szervezők, hogy az idelátogatók megismerkedhessünk a több száz évvel ezelőtti fűszerekkel, elkészítési módokkal. A lovagi torna pályáján kívül minden program ingyenes.

Reklámok

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s