Májustól folytatódik a kulturális digitalizálási program

mandaOrszágos Kulturális Digitalizációs Közfoglalkoztatási Mintaprogram címen meglévő kulturális informatikai rendszerének új szakaszát indítja el a Magyar Nemzeti Digitális Filmarchívum és Filmintézet (MaNDA). A májusi kezdettel megvalósított hét hónapos programban ötszáz fő számára teremt munkalehetőséget az intézmény. Jövő hónaptól százötvenezer dokumentum érhető el nyilvánosan az adatbázisban.

Sikeresen zárult a Magyar Nemzeti Digitális Filmarchívum és Filmintézet (MaNDA) Országos Kulturális Digitalizációs Közfoglalkoztatási Mintaprogram című felhőalapú adatbázisának tesztelése. A programot 2010-ben kezdték el fejleszteni, idén májusban második ütemébe lép, és már százötvenezer dokumentum érhető el nyilvánosan a rendszerben – derült ki Ujvárossy Andor projektmenedzser előadásából a keddi sajtótájékoztatón. „A program célja, hogy nagy mennyiségű kulturális értéket digitalizáljunk, valamint a MaNDA központi adatbázisában található kulturális örökségi objektumok (CHO) számát jelentősen növeljük. A közfoglalkoztatási rendszeren belül képesek vagyunk munkalehetőséget biztosítani a magasabb képzettséggel rendelkező regisztrált álláskeresők számára, ennek pedig előnye, hogy képzett munkaerőt és megfelelő eszközöket juttathatunk a partnerintézményeknek” – foglalta össze Ujvárossy a célokat.

A program 2013. november 1. és 2014. április 30. között harminchat település százhatvan intézményében talált partnerre. Nagy eredmény, hogy kilencszáz közfoglalkoztatottnak biztosított munkát több mint hatszáz millió forintnyi bérkifizetéssel. A program 120 millió forintos beruházási költséggel indult, ebből alig kevesebb, mint négyszáz számítógépet és tíz 3D-s digitalizáló készletet használtak fel a munkához.

„Programunkban részt vettek az ország különböző önkormányzatai és kulturális intézményei. Ezek nem csak a munkáltatói feladatokat és az adminisztrációs teendőket látták el, hanem oktatást szerveztek a közfoglalkoztatottak részére, akik segítségével feltöltötték az új, és a gyűjteményi adatbázisokból származó adatokat a MaNDA adatbázisába. A munkaterveket minden esetben az intézmények dolgozták ki, és arra is ügyeltünk, hogy az egész munkafolyamat során szakmai felügyelet gondoskodjon a lehető legmagasabb minőségről. A Balatoni Múzeum termékpalettájára vagyunk a legbüszkébbek, akik úgy készítették háromdimenziós munkájukat, hogy a tárgyak alját is lehet látni” – mondta Ujvárossy, aki hozzátette: „Az önkormányzatok kedvezően fogadták a programot, és főszerepet vállaltak a munkaerőigény felmérésében és a programhoz a legmegfelelőbb partnerek felkutatásában.”

A rendszer eredményeit illetően közel 100 000 nyilvánosan hozzáférhető kulturális érték került nyilvántartásba, amely naponta 1000-1500 új dokumentum feldolgozását jelentette. A program közel száz egyedülálló háromdimenziós objektumot is létrehozott. „Tavaly decemberben még mindössze ötezer dokumentum volt megtalálható adatbázisunkba, ez idén márciusra százezerre nőtt, májusra pedig százötvenezerre bővül majd. Összetételében több mint fele képanyag, ezt követik a szöveges dokumentumok, majd a mozgókép-, hang- és háromdimenziós felvételek” – összegezte a projektmenedzser.

A dokumentumok a részt vevő múzeumok üzleteiben nyomtathatók, de megtekintésre akár otthonról is hozzáférhetők. Ujvárossy kiemelte, hogy a program második ütemébe lépve tovább folytatódik. „A MaNDA új Országos Kulturális Digitalizációs Közfoglalkoztatási programot indít májusi kezdettel, hét hónapos időtartammal. A programban ezúttal 500 fő közfoglalkoztatott vehet majd részt, az új időszakban 400 millió forintos bér- és járulékkeret áll rendelkezésünkre. Köszönhetően a jól kialakított infrastruktúrának, beruházási költségünk ezúttal már nincs.”

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s