Szász-fokon ég a Vaszary-képtár új tárlata

szasz-endre-1926-2003-hungary-haleteto-2553682Idén negyedik alkalommal látogatható a világ egyik legelismertebb, de még fiatalnak számító klasszikus zenei fesztiválja Kaposváron. A Kaposfest kiegészítő programjai között egyedülálló képzőművészeti kiállításokon vehetnek részt az érdeklődők, így többek között megtekinthetik a nagyszabású felújítási munkálatokon átesett Róma-villát Rippl-Rónai alkotásaival, valamint a Vaszary-képtárban Szász Endre különleges grafikáit és festményeit láthatják. A modern magyar festészet egyik meghatározó alakjának életébe mélyebb betekintést is nyerhetnek annak várdai villájában.
Kaposvár múzeumai és kiállítóterei alkalmasak országos és helyi szinten is emlékezetes tárlatok létrehozására. A korábbi három Kaposfest idején olyan kiállításokkal találkozhattak,az érdeklődők, amelyek Rippl-Rónai Józsefről, Juan Gyenesről szóltak, vagy akár egy hazai szinten is egyedülálló kiállítás kortárs festőművészeiről. Idén a 2003-ben elhunyt Szász Endre emlékkiállítása nyílt a Vaszary Képtárban. A művész életének utolsó évtizedeit a Kaposvár közelében fekvő Várdán töltötte, ahol nyugalmas otthont teremtett magának. A festőművész sikeres életpályájának kíván méltó tiszteletet adni a város.

Szász Endre a népszerű és sikeres művész megtestesítője a modern kori magyar festészetben. 1926-ban született Csíkszeredán, anyai nagyszülei Kaposváron laktak, így a Somssich Pál Gimnázium diákjaként éveket töltött a városban. A Képzőművészeti Főiskola elvégzése után könyvillusztrációival robbant be a művészeti köztudatba. Legsikeresebb munkái azok a Villon illusztrációk voltak, melyek lendületes, érzékeny vonalrajzukkal átlépték a kor kötelező naturalizmusát. Omar Khajjam verseihez készített illusztrációs sorozata 1964-ben a British Múzeum pályázatán a XX. század harminc legszebb könyve közé került. A 60-as évek második felében érdeklődése a grafikák után fokozatosan a festészet felé fordult.  Ebben az időben egy rendkívül virtuóz festőtechnikát dolgozott ki, amely festékszóró pisztollyal és az olajfesték visszatörlésével rendkívül látványos és gyors eredményt hozott.

Allegorikus portréinak sorozatával egy jellegzetes képi motívumot dolgozott ki maga számára. A kritikusok egyöntetűen kiemelték a nagyszerű rajzkészségű, kifinomult alkotó felkészültségét, ahol a különös műgond és az alkalmazott technika tökéletes egybeforrottsága valósult meg. Szász Endre a magyar viszonyok megkötött, rögzült állapotaival szakított, amikor a 60-as évek végén elhagyta az országot. Jó húsz évvel később, amikor Amerikából Magyarországra visszatért, tevékenységét a közönség állandó figyelme kísérte. A 80-as években tovább folytatta ikonikus portrésorozatát, ugyanakkor a Hollóházi Porcelángyárral együttműködve, porcelán alapra égetett kompozíciókban kísérletezte ki sajátos világának monumentális méretű megvalósítását. A művész a festészet mellett iparművészeti tárgyak tervezésével is bővítette kollekcióját. Az Ajkai Üveggyárban kivitelezett üvegkristályok, továbbá szőnyeg és bútortervek egész sorozata jelent meg a hazai műpiacon jellegzetes Szász-motívumokkal. A várdai kastély a művész által tervezett bútorokkal, festményekkel, a látványos műtárgygyűjteménnyel és a gyönyörű parkkal művészetének romantikus kísérőjévé és kiegészítőjévé vált. A kaposvári emlékkiállítás e sokrétű életműbe ad betekintést.

Szász Endre emlékkiállítás
Vaszary Képtár
7400 Kaposvár, Csokonai u. 1.
2013. október 27-ig Kedd-Szombat 10-18 óra között

Várdai Szász-kastély
7442 Várda, Fő utca 97-98.
(vezető: Szász Katalin)

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s