David Helfgott a Dohnányi Zenekarral lép fel

David Helfgott világhírű ausztrál zongoraművész, akinek élettörténete ihlette a Shine, azaz a Ragyogj!  című életrajzi drámát, amelyet hét Oscar-díjra jelöltek. A főszerepet alakító Geoffrey Rush a legjobb férfiszínész kategóriában haza is vihette az aranyszobrocskát.
Davidet csodagyerekként tartották számon, zseniális, lenyűgöző tehetsége volt a matematikához, a sakkhoz és a zongorához. Zsarnoki apja megtiltotta neki, hogy a maga útját járja, tinédzser korában hiába ajánlotta fel a híres hegedűművész, Isaac Stern, hogy taníttatja a fiút, az apa mindenképpen zongoraművészt akart nevelni belőle. David Londonban folytatta tanulmányait a „Royal College of Music- ban”, ahol Rachmanyinov 3. zongoraversenyének előadása után idegösszeomlást kapott.
Davidet sokáig kezelték, mindenki azt gondolta, hogy a sokat ígérő zongoraművészi karrierjének befellegzett. Hangulatváltozásai miatt senki nem bízott abban, hogy valaha még visszatérhet a koncerttermekbe. A 80-as években egy barátjának köszönhetően David megismerkedett egy asztrológusnővel, Gillian-nel, akit később feleségül is vett. Gillian hihetetlen odaadással és önfeláldozással segített Davidnek megtalálnia régi önmagát, hogy ismét a világ legnevesebb koncerthelyszínein a műfaj ünnepelt sztárjává válhasson. David évente csak néhány szólókoncertet ad, de nagy örömére szolgált, amikor tavaly elfogadta a budapesti koncertre szóló meghívást. Helfgott a 2011-ben óriási sikert aratott budapesti koncertjét követően ismét visszatér, de most egy Kamarazenekart kért fel maga mellé a színpadra 2013. július 14.én, amikor felcsendül többek között Rahmanyinov: Piano Concerto No.: 3. is, amelyet David Helfgott nagyon ritkán szokott előadni.
Az év egyik legcsodálatosabb klasszikus zenei élménye!
Együttműködő partnerünk a Maszka Színház

Program:

(1) JS Bach – The Italian Concerto BWV 971 – csak David Helfgott a színpadon

(2) Beethoven – Piano Sonata in F minor, Op.57 “Appasionata” – csak David Helfgott a színpadon
 
Interval / szünet

(3) Rachmaninov – Concerto No3 – az egész zenekarral játszik David

http://www.youtube.com/watch?v=kECQ_7QoMPs
http://www.danubiusmusic.com
facebook.com/DanubiusMusic

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!