Átalakul a népi iparművészeti alkotások zsűrizése

ütőgardonMegújult szempontrendszer szerint kaphatnak zsűriszámokat a népi iparművészeti tárgyak, így több lehetősége van az alkotóknak elnyerni a Népi Iparművész címet – derült ki a Hagyományok Háza mai sajtótájékoztatóján. A közel tíz éven át tartó előkészítő munka eredményeként, idén márciustól alkalmazandó új elbírálási rendszer gyakorlatában eddig pozitív visszajelzések érkeztek mind az alkotóktól, mind a bíráló szakmabeliektől. A fővárosi Népi Iparművészeti Múzeumban már látható tárlat, amelyen az új elvek szerint zsűrizett tárgyakat állítottak ki.

A népi iparművészeti alkotások minősítésének megújult szempontrendszere címmel új összefoglaló kötetet adott ki a Hagyományok Háza, amelyben leírják, hogyan változik meg a 2004 óta tartó egyeztetések eredményeként a népi iparművészeti kategória zsűrizése. Az Illés Vanda által szerkesztett és szakértők által összeállított kötetben harminckilenc terület zsűrizési szempontja szerepel. Minden szakág bírálati szempontrendszerét funkció, kategóriák, forrás, alapanyag, díszítmény, stílus, technika és kivitelezés szempontjából írják le a szerzők.

A Hagyományok Háza nagy hangsúlyt fektet a zsűrik profiltisztítására, szakágankénti megszervezésére, a bíráló bizottság elméleti és gyakorlati szakemberekből álló tagjainak körültekintő kiválasztására. Fontosnak tartják a nyitást, az alkotók és a zsűri közötti párbeszédet, amelynek folyományaként több konferenciát rendeztek, és megszülethetett az említett kötet. A márciustól már egyre több zsűriben alkalmazott alapelvekkel kapcsolatban eddig pozitív visszajelzések érkeztek.

„Amikor népművészetről, kézművességről beszélünk, mindig felmerül, mit keres a 21. században ez a világ, és mit lehet megmutatni belőle a ma emberének. 2004-től kezdtük el a Hagyományok Házában azt a folyamatot, amelynek eredményeképpen megújulhatott a zsűrizési tevékenység. Idén módosították a vonatkozó, 12/2004. (V. 21.) számú NKÖM rendeletet, amelyben két minősítési kategóriát fogalmaztunk meg: a „hagyományos” A, B, illetve „modern” A, B minősítést. A míves, szép ajándéktárgyak születését szeretnénk ösztönözni azzal, hogy tíz ajándéktárgy zsűriszámmal egy MB minősítés kiváltható” – mondta el a szempontrendszert bemutató sajtótájékoztatón Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetője.

A kötet rögzíti, hogy az alkotói folyamatok soha nem lezárhatók, az alkotók folyamatosan munkálkodnak a megújulás lehetséges formáin, erre pedig nem csupán a belső igény, hanem a piac is kényszeríti őket. „Egy, a ma embere számára dolgozó népi kézművesnek, népi iparművésznek létkérdés, hogy olyan használati, dísz- és ajándéktárgyakat készítsen, amelyek bár egyértelműen tükrözik a forrást, de mégis korszerűek, szépek, a XXI. század környezet- és öltözködéskultúrájába illőek” – olvasható.

Szabó Zoltán, a Népi Iparművészeti Osztály vezetője kiemelte: bár a népművészet kezdetben területi műfaj volt, ma már nem ez jellemzi. „Mindenki választhat, hogy milyen tárgyakat kíván használni, ugyanakkor elkészítésükben követni kell a régi etalonokat. Vannak tárgyak, amelyek mára elvesztették eredeti funkciójukat, és nem is lehet őket újragondolni – ha ilyeneket készítenek, azt a „hagyományos” kategóriában értékelhetjük. Ennek ellenére számos olyan tárgy van, amelyet a mindennapi használhatóság érdekében muszáj átalakítanunk.”

Csupor István, a Néprajzi Múzeum szakértője rámutatott: „Kérdésként merült fel, hogy mennyire várható el a modernizáció: egy karikás ostort például nem lehet nagymértékben átalakítani. Tény viszont, hogy ahogy távolodunk a népművészet kezdeti megfogalmazásától, egyre több olyan tárgy is bekerül a kategóriába, amely korábban nem. Ezek a használati tárgyak képviselnek és továbbvisznek egyfajta gondolkodásmódot, mégis más eszközökkel teszik ezt. Az alkotónak tudnia kell, hogy mit szabad és mit nem: tárgyi anyanyelvünket is fel kell tudnunk használni, mert máskülönben elvész. A táncházmozgalomnak a maga szempontjából sikerült elérni valamit, amelyet a tárgyi vonalon nem – ezen kell tehát most változtatnunk.”

A nép- és iparművészet területeinek határán működők eddig partvonalon kívül érezhették magukat, hiszen zsűriszámot ugyan kaphattak a Népi Iparművészeti Lektorátuson, de nem fogadták be őket. A határmezsgyére szorult minőségi alkotásokat nem zsűrizhették a fennálló szabályozás miatt, így például a nemeztárgyakat csupán 2004 óta véleményezheti a Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság.

A Hagyományok Háza által kiválasztott Népi Iparművészeti Bírálóbizottság évente 3-4000 tárgyat zsűriz. Beszprémy Katalin ezzel kapcsolatban kifejtette: „Korunkban fontos megkülönböztetni az értékest az értéktelentől. Mivel a népi iparművészet ma nincs megfelelően képviselve, az átlagos vásárló nem tudja megállapítani a hitelességet és minőséget. A Népi Iparművész cím és a hozzá tartozó védjegy így egyfajta iránytűt jelent.”

Újítást jelent, hogy a 31/2011. (III. 17.) Kormány rendelet lehetővé teszi szervezetek számára is a Népi Iparművész cím elnyerését, amennyiben azok természetes személy tulajdonosa, tagja vagy alkalmazottja által előállított népi kézműves terméket értékesít és ezeket a termékeket zsűrizteti. Jelentős előrelépést jelent ez a módosítás, hiszen a 2007. évi CXXVII. törvény értelmében ezek a szervezetek vásárokon, rendezvényeken áfamentesen értékesíthetik zsűrizett termékeiket.

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (I. ker. Fő utca 6.) augusztus 3-ig (kedd-szombat 10-18 óra) megtekinthető, Nomád nemzedék – 40 éves a Fiatalok Népművészeti Stúdiója című időszakos tárlaton már több, az új szempontrendszer szerint elbírált alkotást – így többek között nemezből és kékfestéssel készített modern ruhadarabokat – is láthat a közönség.

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s