A Józsefvárosi piac “legendás” vietnami büféjének (amely akár napi 500 vendéget is képes kiszolgálni!) tulajdonosai rengeteg ínyenc örömére úgy döntöttek, hogy nagyszabású vietnami éttermet is nyitnak Budapest IX. kerületében. A Dang Muoi éttermet a vietnami Dang-Muoi házaspár alapította, akik csak természetes és a legjobb minőségű hozzávalókat használják fel az ételek készítésekor. (Az alapanyagokkal kereskednek is, a piaci büfével egybenyitott boltban, többek közt Wang mester is rengeteg mindent vásárol tőlük). Szívvel-lélekkel főznek, „jól tartják a vendéget”, valamint elkötelezett hívei a vietnami kultúra népszerűsítésének Magyarországon.
Az étteremnyitó ünnepséget az idén tízéves Lucullus BT gasztronómiai egyesület szervezte, amelynek alapító elnöke, Turóczi Gábor ünnepi beszédében elmondta, hogy rendkívül nagyra értékeli azt a fajta odaadást, alázatot, vendégszeretet és szerénységet, amit a Dang-Muoi házaspár képvisel. „Örül a lelkem, hogy az ázsiai kultúrák új zászlóshajója véteti észre magát a hazai ázsiai gasztro-tengerben” – tette hozzá Turóczi Gábor. A bemutatkozó vacsorával egybekötött hivatalos étteremnyitó ünnepségen főleg Észak- Vietnam ételeiből kaphattak ízelítőt a jelen lévők.
A következő ételek voltak terítéken:
Előétel:
- phở bò – klasszikus marhahús leves rizstésztával
- nem rán – tavaszi tekercs
Főétel:
- vịt xào cay – sült csípős kacsa
- đùi ếch satế – sült fűszeres békacomb
- nộm su hào – karalábésaláta
- thịt lợn rán ngũ vị hương – ropogósra sült 5fűszeres sertés
Desszert:
- Chè – Vietnami puding desszert
Az étterem címe: Dang Muoi, Budapest, IX., Ernő u. 30.
www.lucullus.hu
lucullus.blog.hu
Érdekességek:
- Az étterem mottójául választhatnánk: “Olyan finom, mint amilyen jól néz ki.”
- Az étteremben kapható a vietnami kávékülönlegesség is, amelynek erejét a benne található tejsűrítmény miatt nem lehet érezni, de 30 perc elteltével kalipálni kezd az ember szíve (valóban veszélyes!)
- Bár nagyon sok és nagymennyiségű egy hagyományos vietnami étkezés, a zöldség- és gyümölcsalapú konyha egészséges étkezést biztosít.
- A vietnami konyha Magyarországon alulreprezentált, pedig szerteágazó, és a hazai ízléshez is közel áll.
- Ebben az esetben is igaz, hogy egy nemzetet az ételein keresztül lehet legjobban megismerni, a Dang Muoi a vietnami kultúra egyik legfontosabb lenyomatát adja.
Számmisztika:
- 50 – van olyan étel, amely ennyiféle alapanyag felhasználásával készül
- 8-10 – ennyi fogást ehetünk annyi összegért, amennyért más éttermekben 2-3 adag ételt
- 1000-2000 – ennyi forintba kerülnek átlagosan az ételek
- 4 – ennyi összetevő-típusból készül a különleges tavaszi tekercs (zöldségek, darálthús, fafülegomba, üvegtészta)
- 4500 – a legdrágább egytálétel ennyibe kerül, amely egyébként a “bombasztikus ízű sörben sült tarisznyarák” nevet viseli
- 7800 – ennyi a “Főzz magad leves” ára, amely 12 féle ízben készül 4-5 főre
- 111 – az étlapon található fogások száma
- 21 – féle vietnami italkülönlegességből választhatunk (méregerős vietnami kávé vagy hagyományos zöld tea 400-400 forint)