Minden rendben: A virág várja a furcsaságot

Blahó Borbála színekben gazdag intarziaképeivel várja látogatóit február 8-ig a Faur Zsófi Galéria. A Minden rendben című kiállításon egyedi parkrészletek, kezdő nyelvlecke, emléket állító enteriőrök és életszerűtlenségüktől mulatságos alkotások adják meg az alaphangulatot.

“Blahó Borbála munkáiban ironikusan, Örkény fejre állított világához hasonlóan viszonyul a rendhez. Saját rendezésében magabiztosan használja a minket körülvevő tárgykultúra elemeit, hogy aztán a hétköznapi szituáció díszletszerű banalitását világítsa meg” – fogalmazott megnyitó beszédében Salamon Júlia kurátor.

A munkák összességében a folyamatos újraértelmezés igénye uralkodik. A galéria tereit kihasználva kiállításunk három különálló szekcióban gondolja el a kijelentés lehetséges módozatait. A belépő látogatót a főcímmel azonos szitanyomat-sorozat fogadja a tárgyak irracionális elrendezésével, színvilágával mégis egyfajta különös harmóniát teremtve, ami végső soron bárkit megmosolyogtathat. Az emellett vidáman elnyúló díszterek tovább fokozzák a néző jókedvét, hiszen egy, a galéria közepén elhelyezett pad, és a képek elé szórt fehér murva szinte azt az érzést kölcsönzik, hogy mi is benne állunk e különös, színes faintarziás álomvilágban. Ezt a blokkot a Jó asszonyt ábrázoló szobabelsők zárják, egy kedves “házi áldással”:

Hol virág, ott élet.
Hol élet, ott mosoly.
Hol mosoly, ott lekvár.
Hol lekvár, ott asszony.
Hol asszony, ott ragyog az otthon.

A második szekció alkotásai “csendes befelé révedést” jelenítenek meg. Az intarziák – a kurátor szavai szerint – “kortárs médiummá” emelkednek, és címeikben is megjelenik egy többlet. Az alkotásoknak kedvelt belső terek kölcsönöznek egységes vizuális karaktert, mégis a címekben megbújó történetek kerülnek fókuszba. Itt látható az a három képből álló sorozat, amely Kassa Margitnak állít emléket a lila színbe burkolózó enteriőrrel és a finomságot hangsúlyozó, mozgó másodpercmutatóval felszerelt kis órákkal.

A kiállítás munkáiban egyre erősödik a nyelvi jelenlét, amely a galériarészen kiállított képeken nyeri el teljes értelmét. Súlypontját a tizenegy darabból álló Kezdő nyelvlecke sorozat adja, amelyben az idegennyelv elsajátításának abszurd mondatai jelennek meg humoros tömörséggel. Ugyanitt található a padlón egy szőnyeg, amelynek “éjszakai verzióját” Blahó Borbála intarziából a falra is megálmodta. Részletgazdag alkotásai a termeket összekötő közlekedőterek falain is megtalálhatók – egyik legmegkapóbb munka “A virág várja a furcsaságot” című kép.

A virág várja a furcsaságot

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!