Pinczés József nyerte az UniCredit első Tehetségprogram-pályázatát

Június 7-én zárult az a kiállítás, amelyen az UniCredit Bank által 2012-ben útjára indított művészettámogató program első díjazottjai mutatkoztak be a frissen felújított budapesti Dorottya Galériában. A kiállítási lehetőségen túl az UniCredit Tehetségprogram – a kortárs művészetért pályázat négy dobogós helyezettje féléves ösztöndíj-lehetőséget nyert el, míg további tíz fiatal tehetség indulását műtárgyvásárlással segítette a bank.

Sipos József, az UniCredit Bank ügyvezető igazgatója szerint Tehetségprogram – a kortárs művészetért című iatal estőművészek számára kiírt pályázatuk a vártnál is sikeresebb eredménnyel zárult. A beérkezett több mint száznegyven alkotás értékelésében olyan szakemberek jutottak érdemi egyeztetések során közös döntésre, mint Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója, Eeinspach Gábor a Kieselbach Galéria vezetője, Balogh Péter az Amadeus Művészeti Aalapítványtól, valamint Giró-Szász Krisztina, a Fine Art Invest ügyvezetője. A nyertesek között van diploma előtt, pályája legelején álló és olyan művész is, akinek már kirajzolódó karrierje gyorsulhat fel a kezdeményezéssel.

A Kolozsvári Egyetem bevonásával a határon már átlépett pályázat a támogatásban a lehető legmesszebb kíván elmenni, és az európai bankcsoport révén számos országba eljuttatnák a fiatal magyar képzőművészek nevét. “Mint a gazdaságban, a nemzetközi együttműködés előnyeit is a hazai kezdeményezések támogatásában kívánjuk kamatoztatni.” – hívta fel a figyelmet Sipos.

A zsűri bevallottan ügyelt arra, hogy ez alkalommal kizárólag figuratív alkotásoknak adjon elismerést (bár a pályázati kiírás ezt eredetileg nem tartalmazta), így a pályamunkák alapján az ösztöndíjprogram első díját Pinczés József kapta, a második helyezett Orr Máté lett. A harmadik díjat megosztva ítélték oda Jakatics-Szabó Veronikának és Betuker Istvánnak. A féléves ösztöndíjak mellett pályamunkájuk megvásárlása révén tíz művész – BárdosiKatinka, Bereczki Kata, Csabai Renátó, Dobó Bianka, Király György, Lakatos Áron, Szabó Franciska, Szerdi Gábor, Zékány Diána és Zeleiné Mucza Viktória – kapott egyszeri alkotói elismrést. Megvásárolt alkotásaik bekerülnek az UniCredit Bank nemzetközi hírű műtárgy-gyűjteményébe, így arra is van esély, hogy a Csoport által Európa különböző városiban évről-évre szervezett nemzetközi kiállításokon is láthassa majd őket a nagyközönség.

Gulyás Gábor szerint bár az időben jól behaatárolható alkotásokból álló jelentős művészeti gyűjteményeket szokás korlenyomatnak tekinteni, az UniCredit Bank gyűjteményének még ennél is nagyobb szerep jut a kortárs képzőművészetben. “Hitelesen képes közvetíteni egy korszak karakterét, azt az érzetet, amely annak idején uralma alatt tartotta az  embereket. A Tehetségprogram új távlatokat nyit az UniCredit műgyűjteménye számára, és ha így folytatódik, akkor az általa gazdagodó kollekció ugyanazt a megbízható áttekintést nyújthatja a 2010-es évek festészetéről, mint az eddigi a rendszerváltás utáni évek művészetéről.” – mondta az igazgató.

Giró-Szász Krisztina, az UniCredit Tehetségprogram vezetője kiemelte, hogy a kezdeményezést folytatni kívánják, lehetőséget teremtve a határon innen és túl élő ifjú művészek számára. A tervek szerint 2012 őszén meghirdetik a Tehetésgprogram második alkotói pályázatát.

SZÁMÍTUNK A VÉLEMENYÉRE!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s